Мелемов откри бизнес форума в Пампорово, в който участват 30 представители на бизнеса от общините Смолян и Ялова

Мелемов откри бизнес форума в Пампорово, в който участват 30 представители на бизнеса от общините Смолян и Ялова

Кметът Николай Мелемов откри бизнес форума в Пампорово, в който участват 30 представителите от стопанските камари и предприемачи от общините Смолян и Ялова.

„Щастлив съм, че нашите отношения с побратимената ни турска община са прекрасни и са развити в областта на културата и спорта. С колегата ми, г-н Якуб Кочал, коментирахме, че трябва нашето сътрудничество да стане още по-устойчиво, когато помогнем и на бизнеса на двете общини“, каза в началото на форума кметът на Смолян. Той допълни, че бизнесът създава материални блага и се надява от тази среща да произтекат събития, които да бъдат в полза на предприемачите от двете общини. Мелемов посочи, че на форума ще се разисква и въпроса свързан с облекчаване на визовия режим за турските туристи. По този повод следобед в срещата ще участват Анелия Бъклова, съветник на премиера по икономическото развитие , Албена Методиева –експерт „Маркетинг, реклама и информация в туризма” и турският консул в Пловдив Сенер Джебеджи. Ще присъства и областният управител на Смолян Димитър Кръстанов.

„За нас от най-голямо значение е икономическото развитие на двете общини“, посочи при откриването на събитието шефът на дирекция „Международни отношения“ в община Ялова Дженгиз Дерели.“Една от първите стъпки е смолянски бизнесмени да посетят Ялова.Благодарение на тази работна среща, която е по инициатива на г-н Мелемов, ще намерим общ език и бизнес, за да работим взаимно“, каза Дерели. Той обясни, че в побратимената ни община живеят 5000 изселници, които са с двойно гражданство. Повечето от децата им не владеят български език, затова организират курсове по български. Желание пък да учат турски са изявили и роднини на изселниците, които са останали в България. Целта на сътрудничеството е да подпомагаме бизнеса и хората от Ялова и Смолян. По този повод Дерели пожела успех на срещата.

Председателят на регионалната структура на Българската стопанска камара в Смолян Иво Царев представи пред турските си колеги целите на структурата и благодари на Мелемов за организирането на този форум, който е в помощ на бизнеса. Царев каза, че инвестиционният климат в страната ни е благоприятен за чуждестранните инвестиции, има редица преференции – като данък печалба, който е 10 %. Шефът на регионалната БСК, заяви готовност ако има интерес за инвестиции и някакъв вид бизнес, камарата да окаже съдействие. Той представи и предимствата на региона и очакваното откриване на ГКПП Рудозем-Ксанти , което ще съживи региона ни.Като цяло дейността на БСК в България представи нейният председател Мирослав Тончев.

Търговската –индустриална камара на Ялова има 4000 членове, каза нейният председател Таксин Беджан.В побратимената ни община е развито предимно селското стопанство, овощарството, цветарството, корабостроенето и туризма. Той посочи, че 1500 са турските инвеститори в България. Беджан също се надява тази среща да доведе до решения за бизнеса, за да се намали безработицата и да има принос за икономиката на двете общини. Срещата продължава с презентации на отделните браншове.

Вирни се горе