Мъже в носии скачат за Богоявленския кръст в Устово, Момчиловци и Бостина

Мъже в носии скачат за Богоявленския кръст в Устово, Момчиловци и Бостина

Мъже и младежи в носии ще участват в надпреварата за Богоявленския кръст в три населени места в Смолянско. Така традицията, която Сдружение „Родопски хайдути” налага за четвърта година на Йордановден набира популярност. Утре в смолянския квартал „Устово” и в селата Момчиловци и Бостина в ледените води ще се потопят млади юнаци, които след това ще извият мъжко хоро под звуците на родопска каба гайда.

В „Устово” родопските хайдути ще се съберат в Хаджичоневата къща” и в 10.30 ч. от там ще тръгне шествие към река Бяла, предвождано от портрета на Христо Ботев. Така родолюбците ще отбележат 168 г. от рождението на поета революционер.

За първи път в Момчиловци кметството, съвместно с родопските хайдути организират подобен ритуал на Йордановден. В патриотичното шествие от 10.30 ч. ще се включат младежи и девойки в народни носии, които ще преминат през центъра на селото под звуците на гайда. Начело на колоната ще се веят националния трибагреник и знамето на Момчиловци, а между тях ще бъде портретът на Ботев. За годишнината от рождението на великия революционер от читалище „Светлина” в селото са подготвили свитъчета с негови стихове, които ще раздават на присъстващите на ритуала.

В село Бостина по същия начин ще се съберат млади момчета, които ще скачат за кръста в реката. Началният час на събитието там е 11.30 ч.

Вирни се горе