Честита Баба Марта!

 Честита Баба Марта!

Българите почитат днес “Баба Марта”, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция, най-вероятно езически. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година

На 1 март хора, дървета, животни трябва да се закичват с мартеници, направени в бял и червен цвят, за здраве и успех. Мартеницата се сваля при виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или на цъфнало дръвче.

В някои райони има традиция се носи до 9-ти март – църковния празник Свети 40 мъченици, или до 25-ти март – църковния празник Благовещение. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет – мартеница, която нарича за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват специално за 1 март, когато започва новата стопанска година. Традиционната мартеница се прави от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.

В народните представи баба Марта – весела и сърдита се свързва с настъпването на пролетта, затова във фолклора март е наричан “женски месец”. Старите хората казвали, че времето се мени така, както и настроението на Баба Марта – ако е сърдита, духа вятър и вали сняг, ако е весела, грейва слънце.

Екипът на Smolyannews.com честити 1-ви Март на всички свои читатели! Бъдете живи и здрави, бели и червени, румени и засмени!

Вирни се горе