Мария Жайгарова: „Отношенията учител- родител- ученик са като равностранен триъгълник и всеки трябва да поеме своята тежест“

Мария Жайгарова: „Отношенията  учител- родител- ученик са като равностранен триъгълник и всеки трябва да поеме своята тежест“

„Образованието винаги е било приоритет, както за учителите, така и за родителите и за самите ученици. Днес обаче учениците са различни, различни са фактите около тях. Ако преди учебникът беше единствен източник на информация, сега той е помагало. Източник на информация вече е интернет“. Това каза за Smolyannews.com директорът на ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян и председател на Синдикалната организация в региона Мария Жайгарова. По думите й ученикът може да разбере всичко, което го интересува, но е важно да се научи да търси там, където трябва и това, което му трябва, защото интернет дава всякаква информация, но не винаги тя е полезна и вярна. Жайгарова обясни, че днешния учител трябва да отговаря на потребностите на съвременния ученик. „Децата вече изискват друг тип учител, затова ние наблягаме на постоянната квалификация на колегите. Не може един учител да остане на нивото, на което е завършил университета. Освен това учителската професия е магия. В час те гледат 50 очи и те слушат 50 уши. Ако не можеш да привлечеш вниманието им и да задържиш интереса им, работата ти е провалена“, каза още Мария Жайгарова. Според нея днешния учител е много натоварен с допълнителни грижи. Неговите задължения са много повече от правата му. А и семейството като че ли прехвърли на учителя повече отговорности. „Отношенията учител- родител- ученик са като един равностранен триъгълник и всеки трябва да поеме своята тежест. В детската градина и в началния етап грижата на родителите към децата се усеща, но колкото повече пораства ученикът, грижата намалява, защото, според родителя той е голям и може да се справи сам. Колкото и да е пораснало детето винаги има нужда от внимание и ласка“, категорична беше синдикалната председателка. По отношение на агресията Жайгарова заяви, че според нея в основата на поведението на едно дете е семейното възпитание. „Все повече са учениците и децата, които растат в нездравословна среда. Имам предвид, че семейството липсва – родителите отиват да работят в чужбина, детето е оставено на грижите на баби и дядовци. Всичко това рефлектира върху подрастващите. При нас учениците са големи, осъзнати, но си остават деца. Вижда се разликата между навиците на децата, които са расли под грижите на двама родители и тези, които са нямали тази грижа. Има разлика и в поведението им и в отношенията им с останалите“, каза още Жайгарова. Затова, според нея е важно във всяко училище да има психолог или педагогически съветник. А училището, което ръководи тя отдавна е осъзнало, че трябва да се бори с агресията у децата. Затова от години там функционира антистрес зала, както и фитнес, където учениците могат да изразходват енергията си и натрупаните негативизъм и агресивни емоции, без да пречат на учебния процес.

Що се отнася до колективът като цяло в ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян директорката бе категорична, че това са зрели хора, професионалисти, които работят с огромен ентусиазъм, задружно и без конфликти. „Аз не се чувствам като администратор в училище, а като човек, на когото и учениците и учителите имат доверие“, каза Жайгарова. Тя припомни, че Техническата гимназия е единственото училище, в което има паралелка с деца със СОП. Не можем да бъдем безхаберни към децата без значение кои са те. При нас на всяко дете е даден шанс“, добави директорката на учебното заведение.

За 24 май – Денят на славянската писменост и на българската култура и просвета, Мария Жайгарова поздрави най-напред учениците, защото те са носителите на радостта и свежестта на този празник. Пожела им да са здрави, устойчиви , просперитетни, развиващи се.

Поздрави учителите, които с труда си допринасят за развитието на нашите деца. Поздрави родителите, без които децата нямаше да са такива каквито са. На всички културни дейци, на всички работещи в системата на просветата, на всички съпричастни с делото на Кирил и Методий, Мария Жайгарова пожела да са живи и здрави, да са успешни и да има по-добри резултати за всички.

Вирни се горе