Любен Ушев удвои декарите с мурсалски чай

Любен Ушев удвои декарите с мурсалски чай

Хиляди корени с мурсалски чай ще бъдат засадени в района на родопското село Триград тази пролет. Едни от най-големите плантации, създавани поетапно през последните десет години, са на смолянчанина Любен Ушев. Той е един от хората, които с чиста съвест могат да кажат, че всичко, което са постигнали в този живот, е плод на собствените им ръце и упоритост.

Това е човекът, когото познават всички в Смолян, а гостите на града са засичали пред местното кино “Дружба”. В последните години той неизменно бе на тротоара до такситата. Зиме, лете, в пек и студ – човекът бе зад сергията с мурсалски чай. С билката, на която триградчанинът е посветил живота си.

И с която дълги години осигурява препитание на семейството си. Опора в земеделската работа по отглеждането на мурсалския чай и неговата реализация са синът му Златан, съпругата Юлия и десетина души от село Триград, на които осигурява работа през летния сезон. Нещото, което впечатлява туристите в Триград, освен другите природни забележителности, са неговите три плантации, където по терасите си личи добрият стопанин. Обиколил съм десетки села в Смолянска област, за да търся варовикова почва с камъни, обяснява Любен Ушев. И допълва, че варовиковата почва е естествената среда на мурсалския чай.

Когато вали, ако е чернозем, капките впръскват пясък в махалката на чая. И когато го свариш, на дъното на чашата ти ще остане пръст. А когато около насаждението има камъчета, капките удрят тях и пръскат чиста вода в билката, показва стопанинът, който вече се е специализирал в отглеждането на билката. Преди години Световната зелена организация от Англия му връчи сертификат с 5 звезди за това, че се е отдал на екологично производство, а именно – чай на дълголетието. Може да се пие от 1 година до 101 години. Съдържа 22 полезни елемента. Новите насаждения на Любен Ушев се намират в края на село Триград, в посока към селата Жребово и Кестен. Едната плантация е 4 декара, а другата – 7 дка и така е стигнал до близо 19 декара.

Интересното е, че част от земята не е орана 50 години и в нея няма нищо изкуствено, нито грам пестициди. Задето е създал живот на пустееща земя, са го поздравявали многократно от земеделската служба в Девин.

С разсада, които е произвел миналата година, ще увеличи площите. Едно от основните изисквания за гарантирано захващане е редовно напояване на растенията. Надява се и на чести пролетни превалявания в Родопите.

Автор: Николай ЧАПАНСКИ

Вирни се горе