Лидия Парпулева: 219 учители ще бъдат обучени от цялата Смолянска област

 Лидия Парпулева: 219 учители ще бъдат обучени от цялата Смолянска област

219 учители ще бъдат обучени от цялата Смолянска област. Това заяви за „Вестник на община Доспат” старши експертът по начално образование в РИО – Смолян Лидия Парпулева във връзка с провеждащата се мащабна квалификация за начални учители в област Смолян. Ще направя анализ на външното оценяване през миналата учебна година, открояване на силните ни страни и формулиране на приоритетите, над които трябва да работят учителите през тази учебна година. Започваме с мащабна квалификация „Четене с разбиране”, 219 учители ще бъдат обучени от цялата Смолянска област. Радваме се, че стартът е от община Доспат, една община с много високи резултати на външното оценяване в четвърти клас, каза Лидия Парпулева на 7 октомври в залата на НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат. Обучението „Четене с разбиране” се проведе от проф.Нели Иванова, доктор на педагогическите науки от факултета по педагогика в СУ „Св.Климент Охридски”.

Обучението е организирано от Регионалния инспекторат по образованието – Смолян и РААБЕ. То е посветено на четенето с разбиране, формирането на умения за възприемане и осмисляне на текст – художествен и научнопопулярен, каза проф.Иванова. В обучението участват начални учители от общините Доспат и Борино. Тъй като в четвърти клас се прави външно оценяване и форматът обикновено е свързан и със задача за четене с разбиране, това е изключително актуален проблем, и на него е посветено обучението с началните учители. Ще се работи чрез интерактивни методи, чрез swat анализ, чрез работа в екипи, ще има и мултимедийни презентации, за да се изясни същността на феномена четене с разбиране допълни проф.Иванова.

Очакванията ми са големи, защото имам впечатления от резултатите от обучението по български език и литература в началното училище в регион Смолян, знам, че сте национални първенци на външното оценяване, и за мене е чест да се срещна с тези учители, които са допринесли за това.

Вирни се горе