Културтрегери спасяват театъра в Смолян

Културтрегери спасяват театъра в Смолян

Културтрегери сформират инициативен комитет за спасяване на театъра в Смолян. 26 творци вече са дали пълна подкрепа за учредяване на инициативния комитет в следващите дни. Сред тях са поетът Любомир Левчев и режисьора Юлия Огнянова,съобщи радио Пловдив.

Смолянските актьори се противопоставят на тоталното заличаване на дейността на театралната трупа, която е обслужвала областта. Според тях с това се спира духовния живот на цял регион.

Най-близките театри са на 100 км разстояние в Пловдив и Кърджали и не могат да поемат тази дейност.

Това е несправедливо за хората в този край от така говореното преструктуриране на театри в страната единствено смолянският беше закрит, каза актрисата Искра Йосифова от инициативния комитет. Театралите настояват за възстановяване на трупата на издръжка към държавата, за да обслужва със свой репертоар населените места в планинската област.

Сред хората в комитета са: Катя Петрова – режисьор, Петър Радевски – композитор, актрисата Мая Новоселска, Райчо Гьорджев – бивш директор на театъра в Смолян, Костадин Чаталбашев също бивш кмет на областния град и много други.

Вирни се горе