Красиви „Мартенски празници“ с баби, дядовци и деца

Красиви „Мартенски празници“ с баби, дядовци и деца

Една от бабите ми заприлича на моята и много се зарадвах, пак ще дойда, сподели Златка след посещението в Дома за стари хора с отделение за лежащо болни в с. Фатово. Тя и още няколко деца доброволци от МПЦ „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян заедно с преподавателките в групите преживяха два пълноценни дни, наречени „ Мартенски празници“. Първият ден бе сред бабите и дядовците в Дома в с. Фатово, а вторият – с децата членове на Съюза на инвалидите в Смолян. „Мартенски празници“ обединяват пет важни дати – Първи март, Трети март, Осми март, Първа пролет и Благовещение.

В Дома в село Фатово малките доброволци пристигнаха със саморъчно изготвени гривнички-мартеници, скромна почерпка и табло с рисувани поздравителни картички с помощта и на приятели от ПМГ „Васил Левски“ – Смолян. За ръкоделните творчески дейност в Дома от няколко сръчни баби и социални работнички децата подариха набор от материали за изготвяне на картички и др. малки сувенири. Всички се радват, когато са заедно – бабите и дядовците, че някой ги е уважил, а децата – че отиват като при свои роднини. Посещенията в Дома са 16 поред след основаването на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ в края на 2010 г. точно тук. Директорът Живко Билянов сподели мисли за отговорността и човещината да се работи в подобно социално заведение и посочи, че има в Дома съзнателни служители. За художествената програма с патриотична и пролетна насоченост се погрижиха певици от Съюза на инвалидите с акордеониста Златко Златев. С тях бе и председателката Захаринка Славчева. На гайда посвири Васко Кременаров от „Чисти сърца“. 40 баби и 38 дядовци имат сигурен пристан тук. Тези, които могат да ходят, бяха наизлезли в двора, други с колички, а трети от балканите се радваха на детската глъч. Някои се хванаха на хорото. Децата усещат гостоприемството тук, доволни са, че могат да си поговорят с възрастните хора и да ги видят усмихнати. При посещението имаше и два рождени дни – 77-и на Минка Асенова и 65-и на Светла Нанова. Това съвпадение бе приятна изненада.

Вторият празник се проведе в ресторант „Централ“ с децата-членове на Съюза на инвалидите, посрещнати от председателката Захаринка Славчева и областният координатор Петя Николова. Над 80 майки и дечица седнаха на обща трапеза с почерпки и с много настроение, забелязващо се винаги, когато са заедно. Към всички с топли думи се обърна председателката Славчева и благодари на доброволците от „Чисти сърца“, че вече 6 години с радост подготвят тържествата, благодари на всички, които направиха дарителски жест за празника, както и на домакините на ресторант „Централ“ сем. Хаджиеви. Да поздравят децата бяха дошли представители на Областния информационен център, от пенсионерския клуб в Горно Райково, Росица Якубова като Баба Марта и др. Озвучителят Иван Нендов благотворително се включи във веселата част на празника. Децата и майките бяха изненадани от пристигането на д-р Даниела Дариткова, която познават като свой добър лекар и като депутат. Тя им донесе лакомства и им върза мартенички. Тържеството на дечицата с увреждания премина с доста емоции от общите игри и подаръците от „Чисти сърца“ – книжки за оцветяване и флумастери, както и пролетни герданчета и гривнички. Учителките Радка Георгиева и Николина Жекина представиха поучителна и красива презентация за всеки мартенски празник поотделно. Васко Кременаров свири на гайда и изпълни стихотворението „Аз съм българче“. После децата танцуваха. За да бъдат подкрепени тези „Мартенски празници“, Младежки православен център “Чисти сърца“ най-искрено благодари на всички, които пуснаха своя дял в благотворителната Коледна касичка в храм „Св.Висарион Смоленски“. Събрани бяха 248 лв. и 36 ст. Радостта е многостранна – чрез дарителите към доброволците, а от тях към децата с увреждания и възрастните хора, към организаторите и присъстващите на тържествата. Толкова много хора преживяват добротата!

Благодарим!

„Чисти сърца“

Вирни се горе