Ще се проведе кръгла маса на тема "Военните паметници за Балканската война в Смолянска област – памет за бъдещето"

Ще се проведе кръгла маса на тема  "Военните паметници за Балканската война в Смолянска област – памет за бъдещето"

Кръгла маса и мултимедийни проекти на тема “Военните паметници за Балканската война в Смолянска област – памет за бъдещето”.

Една от многото инициативи на РИМ”Стою Шишков”- Смолян по повод 100-годишнината от Балканската война съвместно с ПУ „Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян, е заключителния етап на Образователна програма за проучване на военните паметници за Балканската война в Смолянска област, която стартира през месец април.

На 17 октомври от 14.00 часа в 44 аудитория на ПУ „П. Хилендарски”-филиал Смолян ще бъдат представени резултатите.

Форматът ще бъде кръгла маса и мултимедийни презентации на тема “Военните паметници за Балканската война в Смолянска област – памет за бъдещето”.

Студенти от специалности „Български език и история” и „История и география” с преподаватели от катедра “Природо-математически и стопански науки” доц. д-р Бойко Белегов-катедрен ръководител, д-р Русалена Пендежекова и гл.ас. Мария Главчева ще представят мултимедийните си проекти. По отделните модули студентите от специалност „История и география” Милен Филев-ІІІ курс, Красимир Жулев-ІІІ курс, Меди Демирев-ІІІ курс, Емилия Карова-ІІІ курс, Зехди Еминевски-ІІ курс, и от специалност” „Български език и история” – Мария Маргаритова-ІІ курс, Аника Тодорова-ІІ курс, Анелия Севова-ІІ курс, Елдъз Ратайчева-ІІ и Вероника Соколова-ІV курс ще покажат как признателното поколение пази паметта на героите , загинали за свободата на Родопите.

През шест месечната изследователска дейност се проведоха информационнни семинари и с помощта на музейните специалисти – Катя Сулинаджиева, Златка Петрова и Тинка Белегова попълваха анкетни карти за всеки отделен паметник, запознаха се с паметните места по общини, свързани с освобождението на Смолянския край, издирваха архивни документи, спомени на участници и съвременници и снимки.

Вирни се горе