Конкурс за мини-проекти посветени на Европейската година на гражданите

Конкурс за мини-проекти посветени на Европейската година на гражданите

По повод отбелязването на 20-годишнината от създаването на европейското гражданство по силата на Договора от Маастрихт, Европейската комисия обяви 2013 г. за Европейска година на гражданите. Целта й е улесняване на гражданите при упражняване на правото им на свободно движение и пребиваване в рамките на ЕС чрез гарантиране на лесен достъп до информация относно техните права.

Европа директно Смолян също ще се включи в отбелязването на Европейската година на гражданите. Целта ни е да насърчим дискусията за новите европейски ценности, развитието на чувство за европейска гражданска принадлежност, участието и активността сред българското гражданско общество, които биха изиграли ключова роля за бъдещето на България и Европейския съюз, съобщиха от центъра.

Началото на дискусията поставяме с обявяването на регионален конкурс за мини-проекти, посветени на Европейска година на гражданите. Проектите могат да бъдат свързани с дейности по самото отбелязване на годишнината или обучителни мероприятия, свързани с темата, дискусии както и всякакви други дейности посветени на темата за активното гражданство, които ще бъдат проведени през 2013 година и ще носят послание за годишнината. Съпътстващи тематични направления могат да бъдат всички теми, включени в понятието активно гражданство като:

• аспекти от живота в демократичното общество – образование, култура, обществено развитие, недискриминация, приобщаване на етническите малцинства и хората с увреждания, равнопоставеност на половете и др.;

• участие в избори;

• граждански диалог;

• участие в местното управление;

• социално гражданство.

Предложения за проекти ще бъдат приемани от групи граждани, всякакви формирования с нестопанска цел, пенсионерски и други клубове училища, извънучилищни институции, неформални групи учители и/или ученици и младежи. Няма ограничения за броя предложени проекти от една организация/група. Неформалните групи, състоящи се само от ученици и младежи трябва да определят един отговорник на възраст над 18 години. Критерии за оценка на проектите ще бъдат: 1) Съответствие на дейностите и целите на проекта с основната тема: Европейска година на гражданите; 2) Полезност за участниците в дейностите; 3) Брой граждани участници в дейностите; 4) Възможност за мултиплициране на дейностите.

Разходите, допустими в мини-проектите могат да включват закупуване на награди, печатни и промо-материали, дребни предмети и материали. Общият размер на разходите не е ограничен, но финансовият принос на Европа директно – Смолян не може да надхвърля 200 лв. Организацията или групата, предлагаща проекта е свободна да привлече други спонсори.

Най-добрите 4 проекта ще бъдат финансирани и подкрепени в изпълнението от екипа на Европа директно Смолян. Освен това, иницииралите ги организации и участници ще получат референции (сертификати) от Европа директно Смолян. Участници или организатори на най-добрия проект ще бъдат допълнително наградени с възможност за участие в Национален форум посветен на Европейската година на гражданите в град София.

Вирни се горе