Пълната забрана за пушене остава

Пълната забрана за пушене остава

Икономическата комисия на парламента, макар и трудно, не прие предложението за връщане на старото положение за пушене в заведенията.

По време на извънредното заседание десет депутати от комисията бяха „за" връщане на стария режим, шест „против", пет „въздържал се".

Припомняме, обмисляше се компромисен вариант, при който в заведенията пушенето да бъде разрешено в късните часове. Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, се закани, че след шест месеца законът ще бъде променен и даде заявка битката за пушене в заведенията да продължи.

По-рано викове „Водете ни напред, а не назад" и „Не на отмяната на забраната" посрещнаха експерти и депутати, дошли на заседанието на икономическата парламентарна комисия.

Двайсетина протестиращи непушачи дойдоха в градинката до НС, за да настояват за по-здравословна среда и заведенията да останат без тютюнев дим.

Те носеха плакати с надписи: „Здравето е по-ценно от икономиката", „Здравето няма цена", „Конституцията важи и след 22.00".

Далеч по-мащабен бе протестът на „пушачите", които скандираха „Отмяна, отмяна". Стотици привърженици на тютюневия дим дойдоха да защитят тезата си.

Засилено полицейско присъствие следеше за мирното протичане на двата протеста.

Протестиращите настояват държавниците ни да вземат мъдро решение за пушенето. Според тях изкуствено е разделението на пушачи и непушачи.

Те са изготвили и петиция срещу дима в заведенията. „Депутати, не се излагайте, вземете разумно решение", скандираха още протестиращите непушачи.

Те остро критикуваха публичните изяви на Благой Рагин, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите. Непушачите изтъкнаха, че България е европейска държава и не трябва да се връща назад, да не е гето на Балканите и ЕС.

Те настояха управляващата партия да се съобрази със собствената си абревиатура „Граждани за Европейско развитие на България", а европейското според тях е да не се пуши.

Петър Димитров също се притесни, че ще останем без министър-председател. Какво гласувате днес, оставката на премиера ли, попита той колегите си от ГЕРБ.

Здравният министър Десислава Атанасова изтъкна, че президентът, премиерът и председателят на НС са на мнение, че забраната трябва да остане. Атанасова изненада депутатите, заявявайки, че ако прокарат сега промяната, това ще противоречи на Конституцията.

Тя обясни, че поправката се вкарва между първо и второ четене на закона за туризма, който е гласуван на първо четене през септември.

Отдавна, по думите й, е минал и срокът за внасяне на промени в закона между двете четения.

Делян Добрев от своя страна изтъкна, че забраната оказва сериозни негативни ефекти върху оборотите. Моята грижа е здравето на сектора, подчерта Добрев. Иначе и той призна, че повече му харесва в заведенията да няма тютюнев дим.

Очаквано, бизнесът прие с разочарование днешното решение на икономическата комисия, още повече, че един глас не им достигна, за да мине предложението им.

Едва два часа българите отделяли за лично време, тези данни представи Атанас Димитров, председател на браншовата асоциация на ресторантьорите в София. Едва 1% ходят на заведение, от тях 0,5% са пушачи.

Тепърва бизнесът ще решава какво да предприеме.еса Димитър Манолов, браншовик от Велико Търново, се закани, че ще си разпродаде бизн и ще уволни служителите си. Аз съм потресен, подчерта той.

Оказа се, че и той е против тютюнопушенето като вреден навик и дори иска да помогне да се преборим с този порок. Той предлага рекламна кампания за вредата от пушенето, да се сложат плакати в залите за пушачи.

Почвам да уволнявам хора, изтъкна той. Трябва да оцелявам, допълни ресторантьорът. 130 служители има Манолов, но е категоричен, че ще сложи край на бизнеса си.

Вирни се горе