КНСБ: Синдикатите в Първо СОУ в Смолян договориха ползването на максималния възможен отпуск от 60 дни

КНСБ: Синдикатите в Първо СОУ в Смолян договориха ползването на максималния възможен отпуск от 60 дни

След близо четири месечни преговори в Най-голямото училище в Смолян Първо СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе подписан колективен трудов договор. Синдикатите и директорът в училището договориха ползването на максималния възможен отпуск от 60 дни за педагогическия и 32 дни за непедагогическия персонал, съобщи председателят на КНСБ-Смолян Тодор Капитанов.

Страните се споразумяха и за т.нар. синдикална защита при съкращение, която не позволява работодателят да съкрати синдикален член, без съгласието на колегите му.

Страните включва в договора раздел, който е изцяло нов за системата на образованието, уреждащ съвместяване на трудовия и семеен живот. В него страните договориха, че родители на ученици от 1-ви до 4-ти клас включително да ползват допълнително платен годишен отпуск от 1 (един) ден за началото на учебната година.

Също така, работниците, които имат зависим член в семейството /болни деца, родители, близки, за които се грижат, хора с трайни увреждания/ да ползват 2 дни допълнително платен отпуск. На семействата с деца пък ще се оказва помощ за включване в детски лагери, зелени училища и други по време на ваканциите в почивните бази в системата на МОН.

„Тези преговори бяха едни от най-конструктивните, в които съм участвал. Проточиха се повече време от планираното, но чакането си заслужаваше, защото на места договорихме повече придобивки за учителите от първоначално предложените. Договорът ще действа две години, но това не означава, че междувременно спираме с исканията си като тези за увеличаване на работната заплата“, обясни още Капитанов, който бе и участник в групата за преговори.

Под колективния трудов договор подписи поставиха Светла Петканова – председател на синдиката на КНСБ в СОУ „Кирил и Методий“- Смолян, Мая Стоилкова – председател на синдиката към КТ „Подкрепа“ в училището и директора Росица Шехова.

Вирни се горе