КНСБ: Какви права имат работещите по време на бедствие

КНСБ: Какви права имат работещите по време на бедствие

Поради зачестилите запитвания на граждани относно правата им на работното място по време на бедствие, КНСБ Смолян уведомява гражданите на родопите за следното:

Когато при бедствие работникът или служителят е възпрепятствуван да се яви на работа, заплаща му се обезщетение в размер 50 на сто от брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е бил възпрепятствуван да работи, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, заплаща му се пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Обезщетението по се изплаща от работодателя, при когото работникът или служителят работи. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган. /чл. 218 КТ/

При спиране на работата (престой) работодателят има на разположение и още няколко възможности, като от преценката им зависи коя от тях да използва: Възможностите са: да промени едностранно мястото и характера на работата на работника или служителя за времето, докато трае престоят (чл. 120 КТ); да даде на работниците и служителите при престой повече от 5 работни дни платения им годишен отпуск без тяхно съгласие (чл. 173, ал. 4 КТ); да предложи на работниците и служителите да ползват неплатен отпуск по чл. 160 КТ; да остави работниците и служителите в престой и тъй като престоят е по вина на работодателя да им плаща трудово възнаграждение (чл. 267 КТ); да уволни работника/служителя в случаите, когато поради спирането на работата престоят е продължил повече от 15 работни дни (чл. 328, ал. 1, т. 4 КТ).

Няма пречка работодателят да предостави по реда на чл. 173, ал. 4 от КТ платения годишен отпуск на работника/служителя без негово съгласие. По отношение на неплатения отпуск следва да се има предвид, че работодателят само предлага ползването му, но работникът/служителят го ползва по свое искане, т.е. подава се молба. Няма определен минимален или максимален срок на продължителността на отпуска.

В случай че не се ползва платен или неплатен отпуск, остават възможностите за оставяне на работниците и служителите в престой (т.е. в хипотезата на чл. 267, ал. 1 КТ – на работните им места, като за времето на престой не по вина на работника/служителя, то той има право на брутното трудово възнаграждение) или ако престоят поради спирането на работата е продължил повече от 15 работни дни работодателят има право да уволни работника/служителя.

Тодор Капитанов – Председател на КНСБ Смолян

Вирни се горе