Кметовете в Смолянско декларираха, че са в тежко финансово състояние

Кметовете в Смолянско декларираха, че са в тежко финансово състояние

До три седмици кметовете от Смолянска област трябва да изготвят анализи за цялостното финансово състояние на общините и проблемите, които предстоят да решават. Изключително тежко е финансовото състояние на община Смолян, Неделино, Рудозем,Девин, обяви областният управител инж.Стефан Стайков, който събра кметовете на работна среща. Кметовете на общини са получили писма от Министерството на финансите за 15%-но съкращение на администрацията. Поотделно, те съобщиха на областния какви дългове имат общините. Ако не се наложи жестока финансова дисциплина, няма как да се справим с тежката финансова криза. Натрупаните дългове едва ли биха могли да се стопят в близките 1-2 години, каза Стайков. Общините трябва да се приведат в такова финансово състояние, в което да покриват и изпълняват текущите си разходи, а с възможностите от осигуряване на повече приходи в бюджета да могат да се издължат и старите си задължения.

Кметът на областния град Николай Мелемов съобщи, че всеки ден излизат нови и нови дългове. Той каза, че днес е провел среща с управителя на Събирателно дружество „Лайтинг”, които имат претенции към общината за 960 000 лева. Учудващото е, че година и половина общината не е обслужвала тези задължения, които са около 60 000 лв. месечно. Мелемов попита, коя нормална фирма година и половина ще работи без да получава пари. За още едно дружество – консорциум „Светлина” положението било същото. Има фактури за 2008 г. за около 700 000 лева, които не са разплащани. Община Смолян ще работи по приоритети – да имаме ток, да работят детските градини, да има нафта,основните функции на общината за да функционира и малкото средства които имаме да разплащаме нещата от първа необходимост. Сметната палата е извършила одит на община Смолян за периода 2007-2010 година, който още не е готов. Извършва се и втори одит от началото на годината до септември.

Община Неделино е с блокирани банкови сметки. Според кмета Стоян Беширов дълговете на общината са милион и половина, отделно е глобена за 600 000 лева заради неправилно управление по европроекти.От другата седмица се разпускат детските градини и се спират автобусни линии,коментира тежката ситуация Беширов.

Антим Пържанов – кмет на Доспат съобщи, че задълженията са 1 млн. лева. 200 000 лева са дълговете на община Борино,каза кметът Октай Алиев. Цветалин Пенков -кмет на Девин,съобщи че задълженията на общината са в размер на 8 млн.лева. В тази сума са включени задълженията и на болницата, обясни той. Мирослав Янчев – кмет на Златоград каза, че задълженията на общината са над 4 милиона лева. Той каза още, че мъкне стари задължения отпреди 5 години в размер на 2 млн. 244 хил. лева. За пътя до граничния пункт натрупал дългове за около 1,6 млн. лева. Румен Пехливанов – дълговете на Рудозем са 1,8 млн. лева. Райчо Данаилов -кмет на община Баните – 700 000 лева. Заместник кмета на Мадан Бисер Минчев обясни, че се извършва инвентаризация на натрупаните задължения. Около 300-340 000 лева са дълговете на общината. Изборите приключиха и с тях политическите битки. Оттук нататък са нашите общи административни управленчески действия. Вече сме от една партия – с общи национални интереси, каза в заключение областния управител на Смолян инж.Стефан Стайков.

Вирни се горе