Кметът Николай Мелемов: Общината и министерството сме с обща цел – да подкрепяме бизнеса

Кметът Николай Мелемов: Общината и министерството сме с обща цел – да подкрепяме бизнеса

Основното е да подкрепяме бизнеса и тези, които създават работни места. Слабостите на досегашните политики бяха, че се подхождаше формално и липсваше връзката с реалния живот. Общини и министерство сме с обща цел – да има бизнес, подготвени кадри и да се използва целия капацитет на ОП „ Развитие на човешките ресурси”/ОПРЧР/. Това обяви на днешната среща по фаза 2 на схема „Безопасен труд" в Българо-германския център за професионално обучение кметът на Смолян Николай Мелемов.

Старт на форума в областния град даде социалният министър Тотю Младенов. Той обяви, че над 40 млн. лева за подобряване условията на труд в предприятията са предвидени по фаза 2 на схема „Безопасен труд”. Средствата са осигурени по ОПРЧР, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 ноември т. г. По първа фаза на програмата са сключени договори с 240 предприятия на обща стойност 30 млн.лв., като интересът от страна на бизнеса е бил много голям.

По време на срещата министър Младенов подчерта, че основен приоритет на МТСП е пазарът на труда. По неговите думи, чрез финансовата подкрепа на ОПРЧР, министерството ефективно подкрепя младежката заетост, лицата от уязвимите групи на пазара на труда, както и програми за квалификация и преквалификация на заети и безработни.

Държавата отпуска общо 70 млн. лв. за бизнеса за подобряване условията на труд, каза Младенов и изрази мнение, че от схемата трябва да се възползват преди всичко малките и средни предприятия. Той ги посъветва да направят това в следващите два месеца.

На срещата присъстваха около 70 представители, основно на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Над 50 фирми от района на Смолян, Разлог, Банско, Хасково и Благоевград се запознаха с програмите на ОПРЧР.

Пред медиите министър Младенов обяви, че над 300 000 домакинства ще получат помощи за отопление през есенно-зимния период. Той напомни, че помощта за отопление е увеличена с 13,5 на сто, за да бъде компенсирано поскъпването на електроенергията от 1 юли тази година.

Вирни се горе