Кметът на Борино: имаме горчив опит с концесията на Кастракли

 Кметът на Борино: имаме горчив опит с концесията на Кастракли

Имаме горчив опит с концесията на Кастракли,заяви кметът на община Борино Октай Алиев. Тази концесия е от преди година и половина.Когато има размножителен период на дивеча, всякакъв достъп до територията е забранен. А точно когато хората си добиват дърва – месец август, тогава е и размножителния период на сърните и благородните елени, тогава хората нямат никакъв достъп, а зимата е на прага. Как да стане това попита риторично Алиев. Затова заедно с колегата Пържанов, напълно подкрепяме хората от двете общини. До ден днешен има много ловци, които ще кажат, че не са имали достъп до оградата,а не вътре в нея, в продължение на над десет години. Жители на Борино допълниха, че проблемът не е само ловен, тук става въпрос за поминък на хората: туризъм, животновъдство, дърводобив, земеделие. Основният проблем, е че поминъкът на местното население е поставен на втори план. Има много нагледни примери за такива концесии.

Сред протестиращите бяха и експерти от Южно централно държавно предприятие – Асен Карабов,който заяви:

„Заповедта за откриване на тази процедура е на министъра на земеделието и храните, като право за това му е дал Законът за лова, който е приет в такъв вид. Той каза, че в страната има много държавни дивечовъдни участъци, които на се предоставени за стопанисване на ловци, и съгласно ЗЛ те могат да бъдат предоставяни на желаещи фирми кандидати, които да извършват стопанисване и ползване на дивеча, а не на горите. Горите остават държавни, и всички мероприятия по тях се извършват чрез предприятието.” Карабов разясни още, че и в момента там има ограда, досега е стопанисвано от горското стопанство, оградата е компрометирана на много места. Сделката е станала с публична обява, заповедта е обявена в централен ежедневник един месец преди провеждане на процедурата, а също така и на страницата на министерството. Представителите на предприятието казаха, че са изпращали отговори на жалбите на населението. Има изпратени отговори до кмета на с.Късак и до кмета на община Доспат. Той допълни, че „това не е концесия, а конкурс за предоставяне”. Земята не се одържавява и си оставала частна собственост. Протестиращи дошли от Борино обаче опровергаха Карабов с нагледни примери: има 14 отдела дадени на Девин, „нито един човек един кубик дърва не може да вземе от там”. „През месец септември никой не може да влезне там – просто се забранява.” Карабов не отрече обаче, че има конфликт на интереси към момента.

Директорът на ДГС – Доспат инж.Вергил Байкалов от своя страна каза,че определено има конфликт на интереси между местното население и концесията, която се готви.

Нашето стопанство вече от осем години е сертифицирано по Европейската мярка FSC и по стандарт не допуска конфликт на интереси. А стартирането на процедурата по отдаване на концесия автоматично създава такива. Това е европейски стандарт, един от критериите на който е да не се допуска такъв конфликт. Така, че аз съм на страната на местното население, повтори Байкалов. Тук проблемът опира до: това е вододайна зона, паша, бране на дърва, гъби. Ние като институция сме призвани преди всичко да няма такъв конфликт, да сме в хармония със закона и с интересите на хората. Ние ДГС – Доспат също сме потърпевши, тъй като добивът на дървесина се ограничава по един или по друг начин. „Концесията е неправилна и трябва да отпадне” каза още инж.Байкалов.

Вирни се горе