19 педагози, журналисти и общественици награждава кметът Мелемов на 24 май

19 педагози, журналисти и общественици награждава кметът Мелемов на 24 май

19 изтъкнати дейци на просветата, науката, културата и журналистиката бяха отличени с Годишната награда на община Смолян по време на тържествения концерт по случай 24 май. Отличията бяха връчени лично от кмета на Смолян Николай Мелемов в препълнената зала 1 на РДТ,съобщиха от пресцентъра на общината.

Скъпи деца, уважаеми учени, учители, дейци на културата. Всеки от нас носи в сърцето си 24 май. Винаги, когато ние българите имаме нужда от вдъхновение и кураж се обръщаме към възрожденската традиция и Кирило-Методиевото начало, каза градоначалникът. Всеки път, когато чуем „Върви, народе, възродени” се сещаме за нашите учители и нашите учени.

Най-важната задача, поставена от вас, които сте ни избрали да управляваме, е не само на празник, а и в ежедневието да направим така, че вие хората, които учите нашите деца, хората на изкуството и културата да имате своето значимо място в обществото и ежедневието. Това ни прави горди и ни различава от всички други, каза още в словото си Николай Мелемов като отправи най-топли благопожелания за здраве и бъдещи високи успехи към наградените дейци и към всички смолянчани.

Приветствие по случай най-хубавия български празник отправи и народният представител Недялко Славов. Той подчерта уникалността на 24 май. Този празник няма аналог в световната практика. Той е важен за нас българите, защото ние отдаваме заслужена почит към кирилицата, съзнавайки нейната огромна роля в българското ни самосъзнание и национална идентичност, каза Славов.

Изказвам дълбоко признание към вашето дело, към вашия труд, към вас, които възпитавате истински патриоти и ви пожелавам все така енергично да втъкавате знанието и националния идеал в сърцата на вашите възпитаници, обърна се той към наградените дейци на образованието и културата.

Г-н кмете, чест прави на вас и общинското ръководство това, че изключително подобаващо отбелязваме този най-български празник – 24 май, посочи още депутатът. Това показва, че образованието и културата са важна част от вашата управленска програма – нещо, което заслужава нашите адмирации, добави Славов.

Още трима учители бяха отличени по случай 24 май от началника на Регионален инспекторат по образование Иван Муцевски. Преподавателката по химия в ПМГ „Васил Левски” Недялка Куклева стана носител на най-високата професионална национална награда на МОМН – „Неофит Рилски”. Наградени бяха още директорката на Ресурсен център за деца със специални образователни потребности – Мария Семерджиева , и преподавателката по Информационни технологии в СОУ „Отец Паисий” – Лиляна Балийска.

Миналата година ОбС-Смолян направи посмъртно „Почетен гражданин „ на Смолян изтъкнатия, популярен и обичан художник и общественик Петър Стайков. По време на тържествения концерт отличието бе връчено от кмета Николай Мелемов на фондация „Петър Стайков” в лицето на съпругата на твореца доц. Христина Стайкова и синовете им – Антон и Анастас Стайкови.

Концертът продължи с изпълнения на талантливите деца, младежи и артисти на Смолян.

Вирни се горе