Капмания в подкрепа на приемната грижа се проведе в Девин

Капмания в подкрепа на приемната грижа се проведе в Девин

Няколко дни след старта на втората Национална доброволческа информационна кампания в подкрепа на приемната грижа под надслов „Всички имаме грижата” в Девин се проведе кампания от доброволци на Български младежки Червен кръст в партньорство с отдел „Закрила на детето” – гр. Девин и екип по Приемна грижа „И аз имам семейство” – гр. Девин.

Кампанията, организирана от Българкият младежки Червен кръст (БМЧК), ще обхване 27-те областни града и 119 общини в страната. Част е от „Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, реализирана с финансовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.

Инициативата израства от дългогодишния опит на общинските клубове на БМЧК в подкрепа на децата в нужда. И от убеждението, че единствено разгръщането на мрежи от подходящи социални услуги в общността може да им предложи среда и грижа, близки до семейната.

И през 2012 БМЧК ще реализира информационната кампания в партньорство и със съвместните усилия на над 80 организации и институции, ангажирани с каузата на приемната грижа по места, включително с 55 общини, партньори на Агенцията за социално подпомагане (АСП) по проект „И аз имам семейство”, с което цели да постигне максимална обществена съпричасност и отговорност.

От началото на програмата през април 2011 до момента над 770 доброволци са преминали обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорски организации. От БЧК очакват в кампанията да включат над 1300 младежи доброволци, обясниха от пресцентъра на община Девин.

Вирни се горе