Какво каза на хората в Родопите митрополит Николай пред „Златна ябълка“

 Какво каза на хората в Родопите митрополит Николай  пред „Златна ябълка“

Вярата е оная здрава скала, в която се разбиват бурите на ежедневието, но тя не се руши, става по-силна. Вярата е миналото, настоящето и бъдещето ни и тя ще ни спаси. Вярата е в единението на нашите мисли и чувства, желанието да се сработваме и творим добро всеки на мястото си, там, където живее, учи и работи. Вярата е безценното средство да успяваме.

Една Чудотворна икона, един митрополит с духовния си екип в три църкви за три дни направиха изключителен, непознат досега духовен празник в живота на родопчани. Донесена бе Чудотворната икона на Божията Майка „Златна ябълка“ в Смолянска духовна околия, която се съхранява като скъпоценност за Пловдивска епархия в църквата „Успение Богородично“ в Горни Воден, квартал на Асеновград. Донесена бе на три нови места за поклонение – в с. Момчиловци, гр. Девин и манастир „Св. Пантелеймон“ край Смолян. Идеята е била на областния управител Недялко Славов, който предложил на митрополит Николай тази светиня да достигне до повече хора в Родопите, защото досега тя е била само в Смолян, Златоград и Чепеларе. Три пъти /на всяка Вечерня/ Негово Високопреосвещенство благодари за поканата на областния управител. Три пъти множеството в храмовете се възрадваше и тихо се помолваше за областния управител и неговото семейство, за екипа, с който работи.. Три пъти бе подчертано, че единението за добро е незаменима сила и успех.

Чудотворната икона „Златна ябълка“ бе донесена в Смолянска духовна околия по време на Богородичния пост – един от четирите важни за вярващите периоди в годината, когато душите, телата и сърцата се подготвят за големия християнски празник Успение Богородично. Според Светото писание „това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при Сина си. Нейната смърт била лека и блажена, като заспиване /успение/" „Отива“ на небето, но е жива, възкръснала като Своя Син, казвайки на ангелите: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“ Тя продължава да се моли за нас, да ни напътства, да покрива грижите и скърбите ни с със своя блажен и спасителен покров. Ако вярваме… Да е помощница за придобиване на рожба, за упование и вяра, за здраве. Да е покровителка на жените и майчинството, пазителка на семейното огнище. Ако й благодарим… Майка на всички и за всичко.

И на трите вечерни с отслужване на Молебния канон на Пресвета Богородица митрополит Николай благодареше за подготовката на духовните празници и за поддържането на благолепието в храмовете на архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, отбеляза със задоволство, че той и свещенството в Смолянска духовна околия имат свято пастирско обгрижване на миряните. Награди отец Николай Рангелов от момчиловската църква „Св. св. Константин и Елена“ с офикията „протойерей“, поздрави за труда им отец Тодор Веселинов от девинската църква „Св. Йоан Рилски“ и послушница Христина, председател на Фондация „Св. Пантелеймон“, съградила манастирския комплект. И в трите храма Чудотворната икона „Златна ябълка“ бе внесена от смолянските свещеници Васил Маджаров и Иван Марински. И в трите храма снимаше Пловдивска православна телевизия, а фотографът запечатваше цялото последование за сайта на митрополията.

Защо бяха силни словата на владиката и въздействащи и в трите църкви? Защото бяха съпроводени с духа на Молебния канон на Пресвета Богородица и бдящите Й очи на небето, на Нейната милост. В пълна хармония митрополит, епископ, архиерейски наместник, митрополитски хор и духовници от митрополията и околията отваряха с песнопенията и молитвите сърцата на хората, за да се преосмислят отново познат текст или напътствия, да се поспре мисълта дори върху една дума, докоснала дълбоко сърцето. За да се видят просълзени очи… Всяка Вечерня в трите храма беше несравнимо преживяване със стичане на хора от всяка възраст. Което предизвика благословията на владиката иконата да остане четвърти ден.

Областният управител подари на митрополит Николай картина на смолянския художник Ангел Консулов „Пътят към храма“ с кратко, но съдържателно и вълнуващо като послание, слово. Митрополитът отговори, че картината е скъп дар и ще я постави на видно място, но словата на областния управител ще запази в сърцето си.

Митрополит Николай благодари за съпричастността и подкрепата на кмета на Смолян Николай Мелемов, кмета на гр. Девин Красимир Даскалов, кмета на с. Момчиловци Сийка Суркова, на полковник Димитър Кацаров – командир на 101-и Алпийски полк и на всички, които обогатиха духовните празници със своята молитва.

И в трите църкви митрополит Николай уверяваше многолюдието, че ние, българите, сме честити и благословени да сме от ония родове, които величаят Небесната Царица и че това, което е полезна за нас, ще ни го даде. В заключение думите му бяха: „Вярвайте, че имах щастието три дни да бъда с вас. Не се разделям с вас. Вие сте в молитвите ми всякога. Прегръщам ви. Обичам ви.“

Росица Примовска

Вирни се горе