Известният маратонец Руско Кадиев пробяга 100 км, посветени на Освобождението на Родопите

Известният маратонец Руско Кадиев пробяга 100 км, посветени на Освобождението на Родопите

Известният маратонец Руско Кадиев пробяга 100 км, които посвети на 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. За 11 часа и 40 минути, помощник –директорът на гимназията в Мадан измина разстоянието по маршрут Смолян –Пампорово- Проглед-Рожен-Соколовци-Бостина –Търън-Средногорци – Рудозем-връх Средногорец- Фатово-Райково –Смолян. Стартът беше даден на 20 октомври в 8.00 часа от паметника на полк.Владимир Серафимов в областния град. Бегачът поднесе венци на историческите места свързани с Родопите. Кметът Николай Мелемов награди Руско Кадиев с юбилейна грамота и с картина на известния художник Марко Стойчев. Гордеем се с теб, защото ти прояви родолюбие и показа спортен дух, каза градоначалникът, който посрещна маратонецът на финала. Руско Кадиев благодари за добрата организация, която осигури община Смолян, за да стане факт провеждането на маратона. Руско от 37 години е бегач на дълги разстояния, започнал е като средношколец. Пръв е на 250 км. Мечтата му е била да участва в маратон за 1300 години България, да пробяга разстоянията и историческите места свързани с тях, но тази мечта е останала неосъществена. Затова е щастлив, че сега е пробягал маршрута на нашите герои, донесли свободата за Родопите. Усещането е било неповторимо и не може да се опише с думи, коментира Руско Кадиев,съобщи Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян.

В етапите от маратона се включиха граждани, ученици и спортисти. Сред тях бяха и зам.-кметът Марин Захариев и шефът на огнеборците комисар Красимир Шотаров.

Сред спортните прояви, които организира община Смолян по повод Освобождението на Родопите бяха още плувна и лекоатлетическа щафета. В тях се включиха много деца от детските градини и ученици. Спортните състезания се превърнаха в празник за Смолян.

Вирни се горе