Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 година

Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 година

По повод 3 март – Националния празник на България и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война на 28 февруари 2013 година от 17 часа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков”- Смолян ще бъде открита фотодокументална и веществена изложба „Родопите и Руско-турската война 1877-78 година”,съобщи Златка Петрова.

Тя е подготвена от РИМ ”Стою Шишков” в два тематични модула със 17 фотодокументални табла общо. В тях са представени репродукции на гравюри и рисунки на руски, испански и френски художници и кореспонденти, илюстриращи обявяването, военните действия и победния край на това паметно историческо събитие, което възкреси третата българска държава. Във втория тематичен модул са включени освободителният поход на генерал Пьотр Черевин през Родопите през януари 1878 година; документи и портрети на родопчани опълченци; дейността на капитан Петко Киряков през периода на войната 1877-78 година и борбата му срещу Сенклеровия бунт; дейността на известния родолюбец свещеник Атанас Келпетков, секретар на дружината на Петко войвода. В заключителните табла са показани паметници и паметни места в Смолянска област, посветени на загиналите руски и родопски воини.

Важен акцент в изложбата са представените музейни колекции от вещи, бойни реликви и наградни отличия, свързани с Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Особено ценни са пушката на Петко войвода, епитрахила на свещеник Атанас Келпетков, руския самовар, казашките стремена и патрондаши. Голям интерес представляват руското огнестрелно и хладно оръжие, български и руски ордени и медали за храброст и трофеите – турски пушки, офицерски саби и каракулаци. Музеят съхранява и показва и ценна колекция от произведения на изкуството, свързани с това паметно събитие. Това са портрети на генерал Черевин – командир на казашката бригада и на известния тракийско-родопски войвода капитан Петко Киряков, които са дело на проф. Александър Поплилов. Както и на родопските опълченци Киряк Иван Кехайов, Вълчо Гайдаров и Стою Бобутанов с автор известния родопски художник Анастас Стайков.

В изложбата важно място заемат и ценни реликви, съхранявани в музейните сбирки в град Златоград, село Орехово и село Павелско, свързани с освободителния поход на руските войски през Родопите. Особен интерес представляват и съхранените семейни реликви в частни колекции. Една от тях е казанската икона „ Света Богородица”, подарена от руски офицер на малката Калина, дъщеря на известния кехая Сивко Чакъра, през януари 1878 година. Иконата и досега се пази като покровителка на Радичевия род в Момчиловци. Изложбата се съпътства с документалния филм „Хроника на Руско-турската война 1877-78 година”.

И днес, повече от век след това велико историческо събитие, тези важни свидетелства, съхранявани в РИМ „Стою Шишков” – Смолян, музейните сбирки и частните колекции напомнят за храбростта, себеотрицанието и великата саможертва на руските и българските воини.

Вирни се горе