Изложба, посветена на 24 май откриха в регионалната библиотека

Изложба, посветена на 24 май откриха в регионалната библиотека

Изложба, посветена на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост е изложена в Регионална библиотека “Николай Вранчев” в Смолян. Показани са книги от фонда на библиотеката. Подредени хронологично, те представят историята на българското писмено слово – от първите ръкописни четива на глаголица и кирилица до съвременно оформените книги. Интерес представляват фототипните, редки и ценни издания, съобщиха от библиотеката.

Старобългарската литература е експонирана в многообразието от евангелия, животописи, псалтири, сборници и апокрифи. Акцент в изложбата са изследванията за просветната и книжовната дейност на Кирил и Методий в България и техните ученици: Кирило-Методиевските студии в десет тома, издадени от БАН в периода 1984-1994 г., Кирило-Методиевската енциклопедия и ценните приноси наАлександър Теодоров–Балан „Кирил и Методий” (1934 г.), на Велчо Велчев „Константин Кирил Философ в старобългарската книжнина”(1939 г.), на проф. Емил Георгиев „Кирил и Методий–основоположници на славянските литератури”(1956 г.).

Показани са книгите на Боню Ангелов „Кирил и Методий”, на Васил Пандурски и Светлин Босилков „Кирил и Методий в Рим” и изследването „Кирило-Методиевите традиции в славянските езици”.

Възрожденската литература е представена с издания на Паисиевата „Славянобългарска история”, с „Житие и страдания грешнаго Софрония”, „Рибен буквар” на Петър Берон, „Горски пътник” на Г.С. Раковски и ценните приноси на Братя Миладинови „Български народни песни” (в три издания). В изложбата са експонирани произведения на българските класици, представени са детски писатели със съвременно оформени книжки. Целта на тези издания е да се покаже съвременната визия на книгата и да се провокира интересът на малките посетители на библиотеката, обясниха от институцията.

Вирни се горе