Изложба „Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи” гостува в Смолян

Изложба „Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи” гостува в Смолян

Най-голямата в България концентрация на сакрални топоси от всички времена и епохи е в района на Асеновград, поради което в местния музей се съхраняват множество артефакти, свързани с култа. Те са намерили подобаващо място в постоянната му експозиция, която е изцяло подчинена на идеята за уплътняване на визията за Асеновград като „свещена порта” на Родопите.

С цел популяризиране на града и региона и стимулиране на културния и поклоннически туризъм Исторически музей – Асеновград гостува на РИМ „Стою Шишков” – Смолян с мобилна изложба „Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи”, която се открива на 19 декември от 17.00 часа, съобщиха от музея.

За да се илюстрира атрактивно и познавателно еволюцията на представата за Бога и Божественото през вековете, изложбата включва шест компонента: „Боговете в зората на цивилизацията”, „Боговете на античния свят”, „Християнският храм – дом на Бога”, „Иконостасът – врата към Рая”, „Земният живот на Иисус Христос и неговата майка” и „Светците – застъпници на хората пред Бога”.

Надяваме се, че тази изложба, която е с качеството на представителна „визитна картичка” на културната институция и на региона като цяло ще привлече вниманието на публиката с уникалните праисторически и антични предмети, свързани с култа, с изящните икони от ХVІІ-ХІХ век, с множеството ръкописи, църковна утвар и др. Вярваме, че тя ще даде възможност на зрителя да проследи как еволюира култовото изкуство в един конкретен регион за дълъг период от време. Надяваме се също така, че чрез изложбата много хора ще се докоснат до сакралното място на България, наречено Родопска Света гора, ще се убедят в хилядолетното присъствие на Бога и Божественото в него и ще поискат да го посетят, казаха от музея. Проектът е осъществен с подкрепата на Министерство на културата, Община Асеновград и с благословията на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Вирни се горе