Изложба и възпоменателно тържество по повод 143 г. от гибелта на Апостола в регионалната библиотека

Изложба и възпоменателно тържество по повод 143 г. от гибелта на Апостола в регионалната библиотека

Изложба по повод 143 год. от обесването на Васил Левски подреди в каталожен хол отдел „Заемна за възрастни” в Регионална библиотека "Николай Вранчев"-Смолян.

Богатите книжни и фотографски материали са обособени тематично и проследяват родословното дърво на Апостола, републиканските му идеи, делото на Левски, намерило отражение в Националната ни революция, последните мигове от живота на великия българин и дискусиите около мястото на гроба му, разказаха от културната институция.

Читателите могат да видят и фотоси на автентични документи и текстове, писани с участието на Левски, както и творби, посветени на безсмъртния му подвиг.

Днес в библиотеката се състоя възпоменателно тържество по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски се проведе в библиотеката.

Третокласници от 3 „А” и „Б” клас на СОУ „Отец Паисий” с ръководители – Тоска Капитанова и Евгения Караманолева, представиха пред бъдещите ученици от ОДЗ „Слънце", ОДЗ „Синчец” и първокласници от ОУ ”Иван Вазов” поетично-музикална композиция посветена на Дякона.

Децата с интерес слушаха рецитала и вдъхновени от изпълнението на участниците пяха патриотични песни.

Мултимедийна презентация представи пламенните слова на патриота- революционер изпълващи редовете на тефтерчето му.

На края на тържеството в едноминутно мълчание и под звуците на Химна на Република България участници и зрители отдадоха своята почит към великият син на България – Васил Левски.

В знак на благодарност библиотеката подари книжки на участниците, а зрителите вдъхновени от чутото посетиха Детски отдел, за да заемат книжки за дома.

Вирни се горе