Изложба „106 години от Освобождението на Родопите и Балканската война”

Изложба „106 години от Освобождението на Родопите и Балканската война”

Изложба „106 години от Освобождението на Родопите и Балканската война” откри Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян по повод Празника на община Смолян 21 октомври.

Изложбата е подредена в няколко раздела, проследяващи събитията в началото на войната, военните действия, Освобождението на Средните Родопи, спомени на участници–доброволци и чествания и годишнини. В изложбата заслужено място заема и прославеният командир–полк. Владимир Серафимов, както и паметното място „Родопската шипка”.

Балканската война 1912-1913 г. е важно събитие в историята на България и другите балкански страни в началото на XX век. На нея са посветени много трудове и изследвания, които отразяват патриотизма и героизма на народа ни. Многобройни са статиите и публикациите по темата. В изложбата са включени по важни публикации и проучвания, свързани с Балканската война и освобождението на Родопите, отразени в местния печат през 30-те години на миналия век до днес. Представени са както самостоятелни издания, така и селищни монографии от смолянския край. Специално място в изложбата заемат материалите от бойните действия на 21-и пехотен полк, заедно с техния командир полк. Владимир Серафимов и паметното място връх Средногорец. Представени са карти, свързани с бойния път, както и снимки на бойното знаме на полка. Включена е и книгата на Константин Лукаш „Боевете за Освобождението на Пашмаклийско през 1912 г.” (изд. 1934 г.), която дава подробна представа за събитията през 1912 г.; книгата на Стою Шишков „Беломорска Тракия в Осовободителната война през 1877-1878 год.”; трудовете на Петър Маринов „Балканската война в спомените на съвременници и участници”, на Тодор Згуров „Извоюваната свобода” и др. Има и богат снимков материал за събитията по онова време.

В раздела за годишнини и чествания, посветени на Освобождението на Родопите и Балканската война са представени сборниците „90 години от Освобождението на Родопите”, „100 години Балканска война,100 години свобода за Родопите”, както и публикации от периодичния печат, посветени на великото събитие.

Вирни се горе