Ива – единствено дете в клас

Ива – единствено дете в клас

В училище „Васил Левски“ в Буйново за първи път от три години има първолак

Първокласничката Ива Кавлакова от родопското село Буйново няма проблем на кой чин ще седне на 16 септември. Може на първия, може на последния, може на който си иска. Тя е единственият ученик в класа,съобщи в-к “Преса”.

За 7-годишното момиченце общинският съвет в Борино гласува да има самостоятелна паралелка в ОУ „Васил Левски”, където се обучават общо 11 деца. През последните три години в обезлюденото селце с 350 души население не е имало първолак. Сега буйновци се радват, че пак ще има първи клас в построеното преди 45 години училище.

„Не се притеснявам, че Ива ще е сама в паралелка. Аз съм възпитаник на същото училище и съм спокойна, че учителите, които са ме обучавали, сега ще дават знания и на детето ми“, коментира майката на тъмнооката Ива – Снежана Кавлакова (29 г.). Тя и съпругът й Юлиян имат три дъщери – най-голямата е първокласничката, сестричката й Юлия е на 4 години, а най-малката Даяна е бебе на 6 месеца.

Селото е на два километра от границата с Гърция

Тук поминък за хората няма. Тесният път, криволичещ до Буйново, е осеян с дупки. „Справяме се някак, а и животът тук си ни харесва, спокойно е. Само дето няма работа. Боли ме, че селото умира“, тъжно казва Снежана. Тя и съпругът й имат заведение в Буйново. В месечния им бюджет освен печалбата от него влизат майчинството й и детските добавки за хлапетата. Младата жена не се оплаква и казва, че не живеят в лишения. Личният им лекар е на 30-ина километра – в Борино. Поне веднъж в месеца те пътуват дотам заради бебето. През зимата често преспи затварят планинския път за няколко дни, но хората са свикнали.

„Наясно съм, че училището в Буйново няма бъдеще. Затворят ли го, ще се наложи да се преместим принудително“, казва Снежана. Тя все още не е започнала подготовката за първокласничката, която радостно заявява, че иска розова раница с Барби. Майка й не е пресмятала колко средства ще й са нужни, за да прати на училище единствената първокласничка в селото.

Вирни се горе