Инвалидите в Смолян ще подкрепят националния протест на 11 април

Инвалидите в Смолян ще подкрепят националния протест на 11 април

С около 6 хиляди лева на година преживява съюзната организация на инвалидите в Смолян. Членовете са 497 с годишен членския от 3 лв. 6 хиляди лева / половината като натура/ са изключително скромна сума, но проявите – достатъчно, за да се нарече „жива организация“. Защо тогава ще протестират срещу готвената от правителството реформа за хората с увреждания у нас? Защото ще ги засегне . Защото не гарантира подобряване на живота им. Защото „медицинските стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България са различни от Европейския съюз. Предложената реформа не дава отговор на въпросите какви права ще се ползват в резултат на телковото решение за вида и степента на увреждането, както и какви права ще произтичат от оценката на работоспособността.“ Ако има подходяща работа и можеха, хората с увреждания биха работили, но…

Това бе отчетено в доклада за едногодишната дейност на общинската организация на Съюза на инвалидите в Смолян. С около 6 хиляди лева организацията се е справила от март м.т. до април т.г. В касата са останали 8 лв. и 65 ст. Справя се и може да се нарече, че е добър партньор на общината и на други институции. Провеждани са срещи, консултации и помагано на много повече хора, отколкото са членовете. Посрещани са гости от страната и чужбина. Активисти от Смолян и областта на свои разноски са пътували за срещи с колеги от Струмица и Охрид в Македония. Като венец на дейността им е работата с деца. По различни поводи 4 пъти годишно се организират прояви за децата с увреждания с подкрепата на дарители и Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ в Смолян – Мартенски и Великденски празници, „Творим и спортуваме заедно“ на Смолянските езера и Коледния празник в ресторант „Централ“, на който Петя Михалевска години наред подарява на 90 деца от съюза избрани играчки, книги, дрешки.

Когато има желание, трудностите сякаш са преодолими. Председателката Захаринка Славчева и областният координатор Петя Николова не пропускат да благодарят на всеки, който подпомага хората с увреждания. На община Смолян, която е предоставила удобен офис и консумативи, също и над 1300 лева с гласуване на Общинския съвет. А винаги има дарители и от самата организация на хората с увреждания, което им прави чест.

На събранието, макар и не изборно, а само отчетно, бе избран член в управителния съвет – Ирина Вълкова, която сърцато се включва във всички дейности.

Росица Примовска

Вирни се горе