Интерпол издирва бивш рейнджър от Мадан, изчезнал в Испания

Интерпол издирва бивш рейнджър от Мадан, изчезнал в Испания

Интерпол се включи в издирването на Христо Николов от Мадан

Бивш рейнджър изчезна без следа в Испания. 32-годишният Христо Николов от Мадан е бил кадрови войник в 101 Алпийски батальон в Смолян и е сред наградените от мисия в Ирак през 2005 г. Военниете го знаят, като точен, отговорен, тих и кротък човек. За бившите му колеги е странно да изчезне без следа, пише Марица. За международно издирване го обяви майка му Рената Павлова преди три седмици и снимката на Христо вече е качена в базата на изчезналите в Интерпол. Жената е родом от Пловдив, но 30 години от живота й минали в Мадан, където работила като подемчик в рудниците и отгледала сама единственият си син, съобщава “Марица”.

“Никой родопчанин не ме упрекна, че съм самотна майка. Всички ми помагаха да го отгледам”, казва майката.

Христо се отказал от военна кариера и напуснал батальона, тъй като преди няколко години се говорило за затваряне на поделението. Тръгнал като строител по гурбети в чужбина – в Германия, в Гърция. Има 9-годишна дъщеричка със смолянчанка, с която живял на семейни начала, но се разделили.

Развалили си отношенията, след като Христо поискал да се докаже с ДНК анализ, че момиченцето е от него. При ремонта на хотел в Германия се запознал с 22-годишна филипинка, която карала стаж по бизнес администрация и се оженил за нея. Преди година и половина обаче се разделили в Дубай.

Жената останала да работи там в бизнес клуб, а Христо й казал, че заминава за Европа с някой си Грек и след това нямали никакъв контакт, разказва майката, която се свързала с филипинката в социалните мрежи. От повече от година и майка му няма връзка с него. От гурбетите той пращал пари за нея и за месечна издръжка на дъщеричката си.

“Обявих го чак сега за издирване, защото през август т.г. парите за издръжка секнаха. До това лято мъж, който синът ми представяше за свой началник, ми изпращаше пари и смятах, че синът ми е добре, но е много зает и не му се разговаря с мен. Майката на внучката ми вече е подала иск в съда за неплатените издръжки”, казва Рената.

През август колегата на Христо спира да вдига и телефона си. Когато Рената успяла да се свърже с него, мъжът казал, че няма връзка със синът й, а месеци наред й пращал пари “от добро сърце”.

“Това най-силно ме обезпокои, не ми е логично и го обявих за издирване”, казва майката. Тя не спира да пише десетки послания в последните дни във Фейсбук с надежда да се свърже с Христо. Чрез познати разбрала, че последно е бил в Испания. На 4 август м.г. отишъл в консулството във Валенсия да си извади нова лична карта.

“Със 188 лв. пенсия съм, тъй като по време на ликвидацията на предприятието се оказа, че не са ни писали всички осигуровки. Тях не можах да съдя за това, нямам пари и сега да ида във Валенсия да търся Христо. Издирвах дали има смъртен акт в здравната система на ЕС, но няма такъв, това ми дава надежда, че е жив. Силно се притеснявам да не се е забъркал в нещо, тъй като тук от Родопите хората са прекалено честни, макар и бедни, и децата израстват наивни, лесно могат да бъдат манипулирани от някой играч в чужбина. И Христо е много наивен и честен и се ужасявам какво става с него. Няма препитание тук за младите, затова се изнесоха по чужбина”, реди майката.

Вирни се горе