Интересна седмица на гората се проведе в Девин

Интересна седмица на гората се проведе в Девин

С организационно-финансовата подкрепа на териториално поделение на „Държавно ловно стопанство – Извора” – гр.Девин и Община Девин се проведоха поредица от мероприятия, свързани с популяризирането на идеите за грижи към природата в седмицата на гората.

На 01.04.2013 беше открита седмицата на гората в Дома на културата, поздравления поднесоха представителите от Ловно стопанство „Извора” – зам. директора Николай Юруков, и кмета на Община Девин – Цветалин Пенков поздрави всички горски работници, лесовъди и служители в системата на горските и ловни стопанства. Програмата продължи с комедийният спектакъл “Западна Германия – Отечество мое” на проф.Филип Трифонов.

Следващия ден се проведе еко поход до защитена местност „Храстево” и очертаване границите на местността. Участваха служители на Общинска администрация гр.Девин и служители на Ловно стопанство „Извора” – гр.Девин. Местността „Храстево” е най-старата защитена територия обявена в България. Там има дървета, които са на повече от 300 години. Площта на територията е 171,413 дка.

На 04.04.2013 във фоайето на Дома на културата беше открита тематична изложба за рисунка под мотото „Гората и ние”. Участници в общинския конкурс за рисунка, есе и стихотворение взеха над 70 ученика от 1 до 12 клас. Трудна беше задачата на комисията да излъчи победители. Всички участници се представиха много добре. В първа възрастова група I-V клас в конкурса за рисунка на III място е Сюзън Митева, на II място Джесика Юрукова, на I място Юлиян Райков. Във втора възрастова група VI- XII клас на III място е Теодора Тепавичарова, на II място е Ангелина Кибарева, на I място е Сабрина Семерджиева. Поощрителни награди получиха Тедосия Шопова, Павлина Чаушева, Симона Пуртева, Цонка Тодорова, Натан Недков и Лора Сариева.

В конкурса за есе на III място е Валерия Момчилова, на II място е Симона Симова и на I място е Васка Вълчинова.

В конкурса за стихотворение на III място е Даниел Белберов, на II място е Лилия Дорутева и на I място е Антон Карагегов. Поощрителни награди получиха Елка Коруева, Симеон Сталев и Деница Казалиева.

В парк „Острова” служители от Общинска администрация гр.Девин и служители от Ловно стопанство „Извора” – гр.Девин засадиха дръвче „Пауловния” – дървото на живота. Проведе се и състезание по риболов в защитена местност „ПОРЕЧИЕТО НА Р.ДЕВИНСКА” в зоната за риболовен туризъм. Състезанието премина при засилен интерес от страна на учениците от 1 до 12 клас. Участие взеха общо 25 ученика.

Вирни се горе