Инспектор Стефан Христов/сектор Пътна полиция – Смолян/- „Много са хората, които проявяват агресия на пътя“

  Инспектор Стефан Христов/сектор Пътна полиция – Смолян/- „Много са хората, които проявяват агресия на пътя“

Агресията, която напоследък ни залива от всякъде, е и на пътя, по време на управление на моторно превозно средство, като водачи на велосипеди и дори като пешеходци. „Има интелигентни и разумни шофьори, такива, които спазват правилата за движение и са толерантни, но за съжаление много са хората, които проявяват агресия на пътя. Считам обаче, че мерките, залегнали в новия Закон за движение по пътищата, ще са много по-ефективни, тъй като санкциите са значително завишени“. Това каза за SmolyaNnews.com Стефан Христов – полицейски инспектор от група Пътен контрол, сектор Пътна полиция към ОД МВР – Смолян. Христов припомни, че през цялото лято полицията провежда традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Повече от 20 години вече акцията стартира на 1 юни и приключва в края на месец август. Освен беседи е деца за безопасността по пътищата, се провеждат редица специализирани полицейски операции, организира се засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата. „Основната цел на акцията е да пазим живота и здравето на децата през лятната ваканция. Статистическите данни показват, че на територията на ОД МВР – Смолян за периода 1.06-31.08.2016 година настъпилите ПТП с участието на деца до 18 години са три, с четирима ранени, от които един е водач на велосипед, а останалите трима са пешеходци. Като цяло тенденцията за смолянско е намаляване на ПТП-та“, каза още инспектор Христов. По думите му децата са непредвидими в своите действия, затова възрастните трябва да пазят живота и здравето им на пътя.Дори и да има някаква вина за възникналото ПТП, детето до 18 години не може да носи административно-наказателна отговорност. „От изключителна важност е превенцията, но само тази, която се върши качествено.Нашата цел е да накараме не само децата, а и всички участници в движението, освен да спазват правилата за движение, да съумеят да изграждат в себе си определени морални ценности, за да се предотвратят тежки ситуации“, добави още инспектор Стефан Христов.

По време на специализираните полицейски операции през лятото ще се следи за управлението на МПС от неправоспособни водачи, управление след употреба на алкохол или упойващи вещества, като контрол ще се упражнява не само върху шофьорите, а и при пешеходците и водачите на велосипеди.

Инспектор Христов припомни и някои от основните правила, които трябва да се спазват. Пешеходците трябва да пресичат на места определени за целта – пешеходни пътеки, подлези, надлези ; да не изскачат веднага на пътя, особено там където няма видимост. Велосипедистите трябва да управляват изправни велосипеди, които имат спирачка, звънец, светлоотразители; в тъмната част на денонощието, извън населените места или при намалена видимост, да са със светлоотразителна жилетка; не бива да карат велосипедите си в близост до друго превозно средство или един до друг, трябва да бъдат един зад друг. Децата, ненавършили 12 години задължително управляват велосипеда на тротоара, без да пречат на пешеходците. За да излязат и да карат на платното те трябва да са с придружител, който е на не по-малко от 16 години. При липса на такъв придружител се търси отговорност на родителите. И тъй като в нашия град липсват велоалеи, най-добре е децата да карат велосипедите си в училищните дворове, по тихи и крайни улици, където движението не е толкова активно.

Вирни се горе