Информационни табели за забрана да се бере мурсалски чай ще бъдат поставени около находищата му

Информационни табели за забрана да се бере мурсалски чай ще бъдат поставени около находищата му

За първа година мурсалският чай не може да се бере дори за лични нужди, коментираха за БТА от МОСВ. Със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева от март тази година се въвежда забрана за събирането на пирински (мурсалски) чай (Sideritis scardica Grisb.) от естествени находища, включително за лична употреба. Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е включен в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. От 1942 г. до 2002 г. фигурира в списъка на защитените растения, а сега е поставен под специален режим на опазване и ползване, със забрана за събиране от естествените находища.

Мурсалският чай, наричан още билка за всеки и за всичко, съдържа танини и етерични масла, флавоноиди и много микроелементи. Поради голямото наличие на флавоноиди има антибактериално и антиоксидантно действие. Помага при белодробни, бъбречни, чернодробни и простудни заболявания, успокоява нервната система, действа тонизиращо, имуностимулиращо и антианемично, понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. Установено е намаляване на разпространението на вида, явно това се дължи на факта, че много хора събират мурсалски чай, а вероятно част от тях – не само за лично ползване, а и за целите на разпространението, коментира за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й налагането на забрани за определен период от време е свързано с грижата за възстановяване на вида, поради неговото намаляване или унищожаване в някои райони.

Целта е да се даде възможност популацията да се репродуцира и да се увеличи броят на растенията, отбеляза Василева. Спазването на забраната се следи от регионалните инспекции по околна среда и води. Целта на пълното ембарго през тази година е да се подобри състоянието на естествените находища и да се засили контролът по опазването на лечебното растение. Много от естествените му находища в Пирин и Родопите са унищожени, което налага и въвеждането на по-строги мерки за защита, коментираха и от МОСВ.

Доскоро билката беше включена в забранителен списък от 24 лечебни растения, които не могат да се берат с търговска цел, но могат да се ползват за лични нужди. Забраната не важеше за количествата до 2 килограма стръкове на едно лице на ден. От останалите билки в забранителния списък хората могат да берат до 2 кг за лично ползване, посочиха от МОСВ. Сред тях са мечо грозде, бял оман, исландски лишей, ружа. В заповедта на министър Василева са определени и 11 лечебни растения, които могат да се събират в допустими количества, извън територията на Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“. Това са еньовче ароматно, старо биле, ранилист лечебен, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тръстика. Целта е запазване на естествените им находища.

За да се запази и съхрани уникалният растителен вид, известен още като пирински, алиботушки и шарпланински чай, МОСВ подкрепя култивираното му отглеждане, коментираха от ведомството. Изследване на БАН показва, че мурсалският чай, произведен в домашни условия, е със същите качества като диворастящия.Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава разрешена, след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки. Предстои да бъдат поставени информационни табели за забраната около находищата на мурсалски чай, коментираха за БТА от РИОСВ-Смолян, на чиято територия лечебното растение е доста разпространено. До момента от екоинспекцията не са регистрирали нарушители, тъй като билката се бере основно през месеците юли и август.

От екоинспекцията са изпратили писма до Регионална дирекция по горите –Смолян, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалския чай, за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия. Предвидените глоби при констатиране на нарушение са от 100 до 1000 лева, а предвидената имуществена санкция е от 500 до 3000 лева.

Вирни се горе