И тази година са предвидени средства за семействата на първокласници, за 2016 г. са подпомогнати 689 деца

И тази година са предвидени средства за семействата на първокласници, за 2016 г. са  подпомогнати 689 деца

И тази година държавата предвижда подпомагането на семейства, които ще имат ученици в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2017/2018 г.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на 400 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки, съобщи директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане” в Смолян Петя Пампорова.

Заявленията се подават по настоящ адрес, като към него се прилагат: удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението декларация; удостоверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище; удостоверение за раждане на детето (за справка); лична карта (за справка); експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (за справка). Крайният срок за подаване на документи е 15 октомври. Ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, помощта се възстановява.

За учебната 2016/2017 г. в Смолянска област са подпомогнати 689 деца на обща стойност 172 250 лв.

В натура, под формата на ваучери, се подпомагат 9 непълнолетни майки от областта: 1 от община Баните, 1 от община Девин и 7 от община Смолян.

За първото тримесечие на 2017 г. по ЗСПД са подпомогнати 7 770 семейства, а изплатените средства са 1 850 082 лв., посочи още Пампорова.

Вирни се горе