И през тази година в област Смолян има най-малко регистрирани случаи на агресия в училище

 И през тази година в област Смолян има най-малко регистрирани случаи на агресия в училище

И през тази година област Смолян е областта, в която има най-малко регистрирани случаи на агресия в училище, а най-много случаи на насилие има в София. Това заяви днес на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, която заедно с министър Тодор Танев обявиха мерките на МОН за насилието в училище, предаде БТА.

От тази година има тенденция за увеличаване на агресията в училище и в малките населени места, посочи Кастрева. Тя отбеляза, че в над 80 процента от училищата има подадени сигнали за агресия, независимо за какъв вид агресия или насилие са тези случаи. Имаме идея за електронен регистър, в който да бъдат регистрирани всички случаи на агресия /във всичките й форми/ на територията на училищата, каза Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че за първи път в събраната информация за агресията в училище са включени и случаите на агресивно отношение към учители. Най-голям е процентът на увеличение на вербалната агресия в училище, като през миналата учебна година са били регистрирани 286 случая на такъв вид агресия, то през тази година те са с 1317 повече.

Това е 460 процента завишаване на този вид агресия, коментира заместник-министър Кастрева. Тя добави, че на второ място се нарежда неадресираната агресия /вандализъм/, свързана с посегателства над имущество в училище. За миналата година са били регистрирани 63 случая на такава агресия, а сега са със 193 случая повече или това е 306 процента увеличение. На трето място е психическият тормоз, като през миналата година е имало 131 случаи на регистриран психически тормоз в училище, а през тази година са с 366 случая повече или това е 280 процента увеличение спрямо миналата учебна година, посочи Кастрева.

Тя съобщи също, че през миналата учебна година е имало 606 случая на физическа агресия, а досега тези случаи са с 1056 повече или със 174 процента увеличение. Сега случаите на виртуален тормоз са 29, а през изминалата учебна година са били 20, но този тормоз е специфичен и най-често се случва в интернет, заяви Ваня Кастрева. От МОН обявиха, че от началото на учебната 2014/2015 година са регистрирани 310 случая на агресия от ученици или родители над учители, както и 4117 случая на агресия между ученици.

Има изследване на Синдиката на българските учители към КНСБ, в което се твърди, че на някакъв вид посегателство, включително и на словесни нападки, в последната година са били обект 45 процента от учителите, заяви министър Танев. Дали това е така, в момента не мога да кажа, струва ми се завишена тази цифра, но при всички случаи проблемът съществува, коментира той.

Сега училищата в страната са 2564 и в тях има 430 психолози и 755 педагогически съветници, но броят на тези специалисти трябва да се увеличава, заяви образователният министър. От МОН съобщиха, че ще бъде преподписано споразумението между МОН и МВР, като в него ще бъдат предвидени мерки за превенция спрямо различните видове насилие и използването на наркотици.

Вирни се горе