И децата от четвърти клас ще ходят на зинамалня

И децата от четвърти клас ще ходят на зинамалня

От новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децата от ІV клас на държавните и общинските училища. Това ще става само при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия, съобщиха от пресцентъра не Министерски съвет. От 2010 г. целодневната организация на учебния ден беше въведена поетапно за учениците от първи до трети клас. Този процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището. Наред с това, наличието на втори учител (възпитател) създава предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище.

Днешното решение създава предпоставки за обхващане в целодневна организация на учебния ден на около 32 000 ученика от IV клас. Необходимите средства – 4,8 млн. лв., са осигурени по бюджета на МОМН. Тук не са включени пътуващите ученици от средищните училища, чието финансиране става по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Прието беше и допълнение в ПМС 33/2013. С допълнението се регламентира възможност на училищно ниво да бъде взето решение за отпускане на стипендии и на ученици само с един родител. Промяната не изменя реда за определяне на средствата от държавния бюджет за стипендии и ще бъде прилагана от училищата в рамките на разчетените им средства за стипендии.

Вирни се горе