И американци помагат на пострадалото от пожар семейство в Момчиловци

И американци помагат на пострадалото от пожар семейство в Момчиловци

Организират благотворителен концерт в помощ на пострадалото семейство при пожара в Момчиловци

Граждани на Съединените американски щати, също се включват в благотворителната кампания, за подпомагане на пострадалото семейство при пожара в смолянското село Момчиловци. Американците са стари приятели на родопското село, но предпочитат да останат анонимни на този етап, съобщи кметицата на селото Сийка Суркова. Те са дарили 300 долара, като са поели ангажимент да помогнат и в бъдеще. „Поискаха да знаят, колко пари ще са необходими за възстановяването на къщата, като обещаха след като видят нужните средства, да помогнат още с каквото могат“, посочи Суркова.

Цяло село се е ангажирало да помогне с каквото може на пострадалите, като на този етап в дарителската сметка са получени над 2 хил.лв, като има раздадени десетки кутии за дарения в търговските обекти в селото. Те ще бъдат отворени в рамките на месец и едва тогава ще стане ясно, колко пари са постъпили в тях. Община Смолян също се ангажира да помогне, но това ще стане, след като се направи специализирано обхождане на сградата. По предварителни данни, ще се наложи да се бутат някои от етажите, а по предварителни сметки, средствата които ще бъдат необходими за реконструкцията и възстановяването на къщата ще възлезе на над 50 хил.лв.

Пожарът избухна в началото на март и унищожи жилището на семейството, обитавано от две жени- майка, която е трудно подвижна и дъщеря – приемен родител на малко дете. Заедно с тях живеят и другите две деца на по-младата жена. В момента пострадалите са настанени при роднини.

Продължава и събирането на подписка от местното население за предоставяне от държавата и на едни специализиран автомобил за гасене на пожари, тъй като селото е отдалечено от общинският център изминава доста време до пристигането на противопожарен автомобил при нужда в Момчиловци. Има индикации, че такъв ще бъде предоставен от МВР на родопското село.

Дарителска сметка, по която може да се превеждат средства за пострадалото семейство е: BIC: SOMBBGSF IBAN: BG02SOMB91301060320901 Общинска банка, Роска Николова Георгиева.

Вирни се горе