Храмов празник чества църквата “Св.Висарион Смоленски”

 Храмов празник чества църквата “Св.Висарион Смоленски”

Катедралният храм „Свети Висарион Смоленски” чества своя празник

По случай храмовият празник на катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” днес от 9 часа ще отслужи Божествена Литургия. Богослужението ще бъде оглавено от негово високо преосвещенство Великотърновският митрополит Гавраил, заедно с епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай, Смолянският архимандрит Висарион и свещеници от Смолянска духовна околия.

Покровителят на храма е последният епископ на Смолян и Родопите – светият свещеномъченик Висарион, станал жертва в името на Христа през 1670 г. по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. Той не се предал на исляма и станал смел и светъл пример за родопското население. През 1987 г. Българската православна църква го канонизира за светец.

Катедралният храм „Св. Висарион Смоленски” е уникален в архитектурно отношение. Негови автори са смолянските архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев. Инженер-конструктор е Ангел Бедров. Главният иконостас е изработен от Кънчо Цанев, а иконите са изрисувани от група иконописци под ръководството на Елена Дечева и Дечко Дечев. Храмът включва вътрешен параклис „Св. Теодор Тирон”, крипта, библиотека, неделно училище, църковен магазин и прицърковна къща.

11 камбани, от които най-голямата тежи 2 тона, огласят сутрин и вечер всеки ден града. Възвестяват Божията слава и дават сила и мир за добруване между хората и надежда за по-добър и по-праведен живот.Храмът е втори по големина в България след храм „Св. Александър Невски” в столицата София. Осветен и открит е на 2 юли 2006 г.

Съграждането на храма става благодарение основно на ктиторското семейство Тодор и Здравка Баткови и на хора-дарители от Родопите, страната и чужбина.

Вирни се горе