Хоро и карате сменят физическото

Хоро и карате сменят физическото

В час по физкултура учениците от първи до седми клас ще играят български народни хора и карате. Това предвиждат новите учебни програми по физическо възпитание и спорт, които бяха представени от зам. образователния министър Милена Дамянова и спортния министър Свилен Нейков.

Така народните танци отново стават задължителни в часовете за спорт. С новите учебни програми се въвеждат три задължителни модула – гимнастика, лека атлетика и спорт от типа на волейбол и баскетбол. Извън тях всяко училище ще може да въвежда допълнителни модули по избор, съобразени с базата на училището. Освен с различни видове спорт, те могат да бъдат свързани с оказване на помощ на нуждаещ се в различни ситуации като давене или замръзване. Учениците ще имат и теоретични знания като например правилата за съдийство.

Сред новостите в програмите по физкултура е включването на нови спортове като карате, тенис, бадминтон, тенис на маса, гребане, ветроходство и др. Междувременно отпадат упражненията на смесена успоредка и тласкане на гюле от място.

Вирни се горе