Хората трябва да подават сигнал на 112 с точни данни и да не са анонимни

Хората трябва да подават сигнал на 112 с точни данни и да не са анонимни

Директорът на центъра за Единен европейски номер за спешни повиквания на 112 Елена Паскалева от Кърджали направи анализ за дейността през миналата година пред съветниците от смолянския ОбС. Заради тежката зима в областта само за два месеца сигналите, подадени на тел.112 са 50% от всички сигнали през отчетния период.

Смолян премина на единния номер през август миналата година.

Според отчета на Паскалева – 42,5% от всички сигнали са за ОД на МВР, 45% – за Центъра за спешна медицинска помощ, 7,8% – за Пожарна безопасност и защита на населението и 4% – Агенцията по пътна инфраструктура.

Голям процент от случаите до полицията са заради хулигански прояви – 26%, 14 на сто са за ПТП без пострадали. Хората се обаждат и заради силната музика от заведения, обикновено през лятото и други нарушения, които предзставляват 15%. Гражданите сигнализират и за неопесъчените пътища и улици – 26,7%. Кражбите представляват 3,3% от сигналите, получени на тел.112 от Смолянска област.

Най-много обаждания свързани със Спешна помощ са заради сърдечни кризи, невралгични състояния, високо кръвно и т.н.

Според Паскалева кметовете трябва да наблегнат на информираността и обучение на гражданите при подаване на сигнали на единния номер. Ние работим повече от три години за това как да се подават сигнали. Хората трябва да знаят, че обаждането не трябва да е анонимно, телефонът им автоматично се записва в системата. Ако операторите от Кърждали са заети, обаждането може да се пренасочи към други центрове в страната. Затова е много важно хората да подадат точно сигналът – за како става въпрос, къде се намира, което е предпоставка за по-бързо реагиране на произшествието. Осовено ако става въпрос за катастрофа, допълни Паскалева.

Вирни се горе