Хора от няколко родопски села изплашени, заради мечки

 Хора от няколко родопски села изплашени, заради мечки

Жителите от няколко мадански села са сериозно притеснени от обикалящи мечки, като вече са изоставили градините и ливадите си, заради дивите зверове. От началото на пролетта не е минавало седмица някой жител на с. Боровина да не е забелязал мечка или следи от тях.

„В околностите на селото не останаха вече здрави овошки, круши, ябълки, череши, всичко е изпочупено. Има сериозен страх у хората, вече сме зарязали и градините си, не смеем да излизаме в гората“, коментира кметът на Боровина Митко Радичев. Според него, нарастването на популацията се забелязва от няколко години, но от тази пролет ситуацията е доста сериозна. „За сега в района на нашето село нямаме нападения, но ако преди това обикаляше една мечка, то сега са няколко и то майки с малки меченца. Във всички краища на селото са забелязвани мечки. Притесняваме се да не стане беля“, добави Радичев., предаде Дарик.

Популацията е голяма. За подобен проблем се оплакват и от с. Букова поляна. Там също мечка обикаля из района. „Хората са уплашени, те не са свикнали с такова нещо, има десет семейства, които се изхранват с гъби не смеят да излизат“, коментира кметът на Букова поляна Ахмед Ахмедов.

„Имаме доста животни в селото, до този момент нямаме нападение, въпреки че е имало следи от мечка до един от овчарниците. Такова обаче имаше в близкото село Галище. Тази пролет сме сериозно притеснени“, добави Ахмедов. Той лично заяви, че се е снабдил със спрей против мечки.

Заради проблема са сезирали и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, от където се изпращали Групата за бързо реагиране на оглед. От кметството в Галище потвърдиха за нападението, като обясниха, че е станало на 21 април, когато мечка е разбила обор на местен жител. „Изяде едно яре и продължава да се навърта в околностите на селото, страх ги е хората“, коментира Бисер Емилов – кмет на Галище.

Вирни се горе