Хайдутите се отчетоха за 2015-та и поставиха целите си за следващата година на отчетно събрание

Хайдутите се отчетоха за 2015-та и поставиха целите си за следващата година на отчетно събрание

Сдружение „Родопски хайдути„ проведе годишното си отчетно събрание за 2015 г. На него присъстваха почити всички членове на сдружението от различни краища на Родопите и страната . През годината проведените мероприятия бяха девет на брой . Едно от главните мероприятия беше даряването на плоча по случай 150 г. от откриването на килийното училище в с.Бостина .

Начертана беше и бъдещата работа на организацията през 2016 г . В началото на новата година членовете на сдружението под ръководството на Ангел Божинов и Александър Сулинаджиев , ще организират Йорданов ден . Целта е да се включат повече младежи , а по различните села участниците в ритуала да са с импровизирани народни носии . Вече по традиция сдружението ще поеме организацията за честването на тържествата по случай националния празник 3-март . С помощта на Илия Бозов / Бозов стил / ще се ушият 15-20 детски народни носии , като децата от Неделното училище при църквата Св.Никола / кв.Устово / с ръководител Соня Маджарова , ще водят хайдушкото шествие . Апелираме към всички млади родители , които имат желание да доведат децата си в народни носии да участват в шествието ! За децата ще бъде подготвена стара каруца и няколко коня / при благоприятстващо време / . Третото по важност мероприятия на сдружението ще е съвместно с гайдарски състав Капитан Петко войвода гр.София с ръководител Иван Балабанов . Ще бъде изградена чешма в с.Гела , която ще увековечи гайдарите и майсторите на гайда в този район . Имената и точната формулировка ще бъде съобразена с желанието на местните хора и гайдари . Откриването ще е на 6-ти Август по Илинден . Сдружението предвижда още много бройни по-малки довършителни и реставриращи дейности на територията на Родопите , както и открити уроци по родолюбие в „Хаджичоневата къща „ в кв. Устово.

Паралелно с предвидените дейности ще започне и заснемането на документален филм за сдружението .

„Филмът, ще разказва човешката история, която е обединила членовете на “Родопски Хайдути” да застанат зад своите идеи, вярвания иморални ценности. Ще покаже формата на съвременния възрожденец, и ще тълкува нашето настояще и минало. Историята не трябва да бъде забравяна. Хадутите са хора както всички нас, дори и съвременните такива.

Продуцент: Асен Соколов

режисьор: Розалия Димитрова

сценарист: Кеворк Асланян

оператор: Кирил Проданов”

Сдружение „Родопски хайдути „ изразява признателността си към официалните гости , които уважиха коледното ни тържество . Г-н Стефан Сабрутев /общински съветник от партия БСП/ , г-н Кирил Хаджихристев / общински съветник от КРОС / , г-жа Мариана Цекова / зам.кмет на гр.Смолян / , г.н Марин Захариев /зам.кмет на гр.Смолян /, г-н Димитър Димитров / секретар на Дружба „Родина” / . За нас е важно всички ние да сме обединени и да загърбим политическите си интереси , когато стане въпрос за важни теми свързани с родолюбието и не само !

Вирни се горе