Сдружение “Родопски хайдути” ще отпразнува своята 5-годишнина

Сдружение “Родопски хайдути” ще отпразнува своята 5-годишнина

Днес сдружението ще отпразнува своята 5-годишнина

Сдружение „Родопски хайдути” е учредено на 11 Април 2009 година от млади родопчани милеещи за родния край. Сдружението работи за прославяне и почит към загиналите за националното ни освобождение герои, за възстановяване на стари светилища на българщината, за засилване любовта към родопския край,човешкото отношение и хуманност между българските граждани, за противопоставяне по законен път на всякакво чуждо вмешателство и недопускане на разделение на българските граждани по вероизповедание. Чрез изучаване на българската история да не се допуска изменянето и с лъжлива гонеща чужди интереси.Да се поддържа жив българския дух чрез народните танци, песни и обичаи,да се съхрани и запази културно-историческото наследство в Родопите!

В сдружението членуват хора с различен социален статус, обединени от родолюбието си към Родопите, за които противопоставянето по религия и етнос е неприемливо в стремежа за европейския облик на България, съобщи председателя на сдружението Манол Ружинов.

Ето и част от инициативите на родопските хайдути през изминалите пет години:

През 2009 година вече по традиция на 3-ти Март се дарява плоча в памет на Стоян войвода от село Чокманово.В същата година се организират два похода: първият до „Челевещата дупка”, където е изградена плоча и кръст в чест жителите на с.Орехово , намерили смъртта си в нея по време на турското робство, а втория до връх „Свобода”.

2010 година сдружението за първи път организира и участва в празненствата по случай 3-ти Март в гр.Смолян , кв.Устово, на което взимат участие около 30 млади родопчани от всички краища. На същия ден е поставена плоча в чест на Руско войвода в родното му село Славеино. Същата година се организират походи в местността „Мрачна гора”-с.Югово и участие в избухване на Априлското въстание в гр.Копривщица.

На 10 Юли в село Петково е дарена плоча в чест на Никола Славов- четник на легендарния воевода Хаджи Димитър. На 11 Септември беше организирано първото в България „хайдушко-родопско сборище в местността Св. Дух, където се е събирала и четата на П. Шишманов. На 21 Октомври за първи път сдружението участва в тържествата по случай победоносната битка на вр. Средногорец, венчала освобождението на Родопите през 1912 г.

През 2011 година на на- ционалния празник 3-ти Март след учас-тие в тържествата в кв. Устово, се поста-виха указателни та-бели до плочата на зверски убитите Дечо Стояновски и Атанас Шапарданов. На мемориалният им фундамент беше поставен железен кръст. По случай празника паралелно бяха изнесени така наречените уроци по родолюбие в гр.Смолян и с. Първене- Пловдивско.

На 15 Май в град Батак по инициатива на сдружението се обединиха всички инородни клубове от цялата страна , по случай канонизацията на баташките мъченици.Бройката на участниците беше над 120 със стари хайдушки носии. На 18 Юни в с.Кутела се издигна паметна плоча на войводата Огнян Комитов-Садък , съратник на Петко Войвода.

През 2012 г. сдружението издигна паметна плоча на прочутия родопски гайдар Стефан Захманов в родното му с.Соколовци .

Юли месец членовете на сдружението организираха и проведоха историческа възстановка на „Левочевската афера” в с.Левочево . Там по истинска случка свързана с местния войвода Тодор Хвойнев , беше пресъздаден опита за залавянето му от турските заптиета. Същата година се проведе и инициатива по набиране и раздаване на патриотична литература , като тя беше предназначена за българите – мюсюлмани от другата страна на „Синора „ – дн.Северна Гърция. Проведоха се и часове по „родолюбие” в местни училища на територията на Родопите , като по традиция това се прави всяка година.

През 2013 г. на националния празник 3-ти Март сдружението събра повече от 400 човека в с.Долно Влахово , където живеят предимно българи с мюсюлманско вероизповедание , като даде курбан за здраве по случай празника.

През Юли месец сдружението постави паметна плоча на Поп Мартин и Вълчан Войвода в с.Борово. Една от най-големите подети инициативи е стоежа на параклис в с.Дряново , общ.Лъки. Завършването му се очертава през месец Май на 2014 г.

Същия месец беше проведен и общонационален събор под наслов „С България в сърцето” , където сдружението беше домакин на българи от Бесарабия . Издигна се и плоча на Златил Кайбицки – радетел за българщината и църковен деец в с.Павелско .

Вирни се горе