Гребна подготовка на водни спасители се проведе в Смолян

Гребна подготовка на водни спасители се проведе в Смолян

Най-добрите плувци от курса за водни спасители, продължават обучението си във ІІ-ро ниво „Воден спасител на открити водни площи и море”. В неделя – 13 юли във водоем „Рибката” в Смолян се проведе гребната подготовка, съобщи Стоян Лазаров – щатен специалист в БЧК – Смолян и инструктор по водно спасяване. Кандидати за морски спасители са 5 девойки и 4 младежи, възпитаници на плувен клуб „Смолян”.

Тренировката се проведе в три пункта – гребане и управление на спасителна лодка и речен каяк, най-употребяваните възли в спасителската практика и спасяване от брега с торбичка с въже и топка с въже.

Обучители бяха дългогодишните инструктори Огнян Данчев – „Морски възли” и спасяване от брега, Рубин Хаджиев – „Техника на спасяването с речен каяк” и Стоян Лазаров – „Техника на спасяването с надуваема лодка”.

В края на обучението се проведе имровизирана спасителна акция за спасяване на изпаднал в беда плувец във водоема. Акцията беше успешна и донесе удовлетворение на участващите в нея курсисти.

Наближава и заключителния изпит – теоретичен и практически на кандидатите за водни спасители. На 18.07.2014 г. в учебния кабинет на БЧК – Смолян курсистите ще попълнят тест с 30 въпроса, от които 10 медицински, ще бъдат оценени за работа на манекен – възстановяване на дишане и сърдечна дейност и морски възли.

Практическият изпит ще бъде от 18.00 часа в басейна на VІІ-мо СОУ – Смолян. Плувните нормативи ще бъдат проверени с изпълнението на 9 практически теста на вода.

Вирни се горе