„Господи, благослови тези деца!“, призова архимандрит Висарион на Лазаровден в Райково

„Господи, благослови тези деца!“, призова архимандрит Висарион на Лазаровден в Райково

Над 60 деца от Смолян и Момчиловци преживяха един богат на впечатления и радости ден в храм „Св. Неделя“ в Смолян, кв. Райково. Поводът бе Духовната работилница, организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска света митрополия и благословена от митрополит Николай. Празникът на Лазаровден започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от архимандрит Висарион, предстоятел на храма, в съслужие с иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и свещеник Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“. В служението се включи с песнопения и детски хор „Чисти сърца“ към храм „Св. Николай Мерликийски Чудотворец“. Архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай с пожелание децата да са здрави и разумни, да крепне вярата им и винаги в сърцата си да носят любов към Бога и ближния.

В своето обръщението към децата, учителите и родителите Негово Високопреподобие архимандрит Висарион призова щедрата Божия десница да помилва децата, като ги запази от всякакви беди и злини, да са здрави и добри, да живеят в мир и благополучие – това, което всички родители искат! Да са послушни и трудолюбиви, знаещи и търпеливи – това, което всички учители искат! Да възрастват с вяра и благочестие, да придобиват добри и полезни навици, да бъдат боголюбиви и достойни българи – това, което цялата Църква иска! Архимандрит Висарион подари на всички деца книжката „Свети Лука Доктора“, в която увлекателно и поучително се разказва за чудесата на св. Лука Кримски, живял през 20 век като съвършен духовник /епископ/ и знаменит хирург, убеден, че главното в живота е винаги да се прави добро. Стотици са случаите, когато с молитва и умения спасявал живота на тежко болни по чудотворен начин, помагал на всеки, докоснал се до него. Още приживе бил обичан като светец. Иконом Запрян Шиков поздрави децата за празника и припомни библейската истина, когато преди Своето Възкресение Иисус Христос възкресил приятеля си Лазар четири дни след смъртта му и доказал, че има живот вечен. И, че колко е важно, да повярваме в това.

Преподавателката в неделното училище към храма Любка Мандова изрази благодарност за подкрепата, която тя и децата имат от църквата, родителите, бабите и дядовците. Да се учат децата на вяра и любов, да усвоят десетте Божи заповеди и да растат уверени, това за нас е смисълът на заниманията в неделното училище, определи тя. Деца пък доказаха колко знаят и разбират значението на Православието, защо влизането в храм е благодат и закрила. Последва Духовната работилница… На четири дълги маси бяха разположени примамливи занимания – връзване на върбички и здравец за Цветница, оцветяване на малки иконки и църковни елементи, изрязване и сглобяване на цветни ангелчета и апликации на венчета от цветя. Малки сръчни ръчички бързаха да майсторят по свой начин и вкус, да зарадват после всички вкъщи с подарък от своето творчество. Завеждащ Културно-просветния отдел в Пловдивска св. митрополия г-жа Недка Чолакова поздрави децата за усърдието и знанията, които показват. Изрази своето задоволство, че в Смолян и Момчиловци се работи много добре благодарение на учителите по вероучение и подкрепата на архиерейския наместник архимандрит Висарион и свещениците. Тя и художникът към отдела Евгени се радваха на децата и им помагаха. Подариха на всички пакети от името на митрополията с постни лакомства. Зарадваха и учителките с внимание и благодарност – Любка Мандова, Мария Кетева, Емилия Кермедчиева, Николина Жекина и Соня Цветкова. Донесоха и учебни помагала. Участниците в Духовната работилница бяха богато почерпени и от храм „Св. Неделя“. Празникът бе заснет от Пловдивска православна телевизия. Преди Великден – Възкресение Христово, тази проява открива сърцата за истинска радост от Чудото, което се е случило. И което дава надежди, че има живот вечен, но той трябва да се заслужи.

Росица Примовска

Вирни се горе