Главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил Окръжна прокуратура – Смолян да гледа дело срещу Марк Стайков

Главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил Окръжна прокуратура – Смолян да гледа дело срещу Марк Стайков

Днес Окръжна прокуратура-Смолян внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Марк Стайков, на 27 г. от София, по четири обвинения – за отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, за държане на наркотични вещества с цел разпространение и за причиняване на леки телесни повреди на длъжностни лица – двама полицейски служители, при изпълнение на служебните им задължения – престъпления по чл. 354в ал. 1 и по чл. 354а ал. 1 и по чл. 131 ал. 2 във връзка с чл. 130 ал. 2 от Наказателния кодекс, .

Обвиняемият Марк Стайков е предаден на съд за това, че на 12 февруари 2015 г. в София, в апартамент в жк „Младост 4“, е отглеждал растения от рода на конопа /марихуана/, разпределени в три саксии и една пластмасова чаша с общо тегло 115,93 грама /след изсушаване/ на обща стойност 695 лева. На същата дата и в същото жилище той е държал с цел разпространение и 2,51 грама марихуана, както и амфетамин с тегло 0,14 грама и метилендиоксиметамфетамин/МДМА/ – 0,26 грама.

Обвиняемият Марк Стайков е предаден на съд и за това, че на 12 февруари 2015 г. е причинил леки телесни повреди на двама полицейски служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към 7 РУ – СДВР-София, които изпълнявали служебните си задължение по повод задържането му, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Обвиняемият Марк Стайков живеел под наем и бил единствен обитател в апартамент в жк „Младост 4“ в гр. София за времето от август 2013 г. до 12 февруари 2015 г.

На 12 февруари 2015 г. служители на 7 РУ-СДВР-София провеждали акция по линия на разпространението на наркотични вещества. Трима от тях позвънили на вратата на апартамента, където живеел Стайков. Той се приближил от вътрешната страна и попитал кой го търси. Служителите на МВР отговорили: „Полиция, отвори“. Когато Стайков открехнал вратата, първият се легитимирал със служебната си карта. В този момент бил ударен, внезапно и безпричинно от Стайков, два пъти с юмрук в лицето. Обвиняемият опитал да затвори вратата, дори използвал шкаф за обувки за залостване, но полицейските служители не му позволили. Те предприели действия по задържането на Стайков. Той оказал яростна съпротива, като им нанасял удари с юмруци и крака, и захапал друг полицейски служител по дясната ръка. Няколко минути по-късно служителите на МВР успели да му поставят белезници.

В присъствието на поемни лица е било извършено претърсване и изземване от жилището, където са били намерени описаните по-горе наркотични вещества, електронна везна и др. В двукрилен гардероб в спалнята били открити трите саксии с посадени три зелени растения с коноп /марихуана/, с дължина на стеблата им от 34 см до 60 см, както и пластмасова чаша със зелено растение – коноп/марихуана/, високо 28 см. Над тях е имало закрепена релса, лампа и вентилатор. При извършената физико-химична експертиза е установено, че получената суха маса наркотично вещество от тези растения е 115,93 грама марихуана.

Обвиняемият Марк Стайков не се е признал за виновен. Спрямо него е взета мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 2 000 лева. Обвинението се доказва от протоколи за претърсване и изземване, експертизи, разпити на свидетели и др.

На 30 юли 2015 г. главният прокурор на Република България Сотир Цацаров е разпоредил разследването по настоящето дело да бъде извършено от Окръжна прокуратура – Смолян, а не от Софийска градска прокуратура, с оглед обективност и своевременност, тъй като обвиняемият е родственик на висш магистрат.

Вирни се горе