Глад за чевермета в Родопите

Глад за чевермета в Родопите

Разпространяващата се зараза от син език предизвиква глад за чевермета в Родопите. Туристите предварително правят заявки за агнешко печено, но често деликатесът пропада, защото вече има недостиг на шилета. Има и случаи гостите сами да отложат предварителните поръчки, защото се притесняват за качеството на месото, споделят хотелиери от смолянското село Момчиловци.

Досега синият език покоси 860 животни в Смолянска област, съобщиха от местната дирекция по безопасност на храните. Заразата се е разпространила в целия регион. Месо за консумация трябва да се купува само от сертифицирани кланици, предупреждават специалистите. Карантинният период е един месец, след като животните са приели лекарствата. Безспорно епидемията по овцете се отразява на бизнеса с чеверметата, каза Манол Пелтеков от смолянското село Солища, който приготвял деликатеса за Тодор Живков и за Бойко Борисов. Повечето от празниците и съборите в Родопите отминаха, но за наближаващия Байрам не знам откъде ще търсим животни, чуди се бай Манол. От началото на годината досега той е изпекъл на шиш около 60 агнета. Сега в този регион цената е 6 лв. за килограм живо тегло. Килограм чеверме пък струва 25 лв.

Логично е да се появи недостиг на стока в Родопите преди Курбан Байрама, който мюсюлманите ще отбележат на 4, 5 и 6 октомври. В този район от син език измряха много овце, други са болни и сега фермерите ще ограничат продажбите. Това разказа Димитър Вършилов, който има стадо със 700 животни. В предишни години той е продавал по-стари овце за празника. Тази година ще се въздържи и ще ги остави още една година да раждат агънца.

Заради бушуващата вече четвърти месец зараза са забранени пазарите за живи животни. Стоката не може и да се придвижва от едно място на друго, което затруднява търговията.

Вирни се горе