Гл.инспектор Благой Янковски от Смолян е победител в конкурса „Пожарникар на годината” за 2013

Гл.инспектор Благой Янковски от Смолян е победител в конкурса „Пожарникар на годината” за 2013

Със заповед на директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР главен комисар Николай Николов са определени победителите и техните подгласници за 2013г. в четирите раздела на ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината”.

В раздел “Г” – Пожарникар на годината от направление „Превенция”, осъществяващ превантивна дейност, обучение на населението или работещ с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях, подраздел за държавни служители с категория “Б”, “В” и “Г” ПОБЕДИТЕЛ е Главен инспектор Благой Тодоров Янковски – началник на група “Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност” в РСПБЗН – Смолян при ОУПБЗН – Смолян.

Негов подгласник е инспектор Иван Попов, инспектор в група “ДПК” при сектор “Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност” при ОУПБЗН – Бургас, обявиха от пресцентъра на полицията.

Церемонията за награждаване на победителите се състоя днес, 25 февруари, в Централния военен клуб в гр. София.

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров връчи наградите на отличилите се през годината огнеборци. В рамките на конкурса бяха излъчени комплексен победител и победители в основните направления в работата на звената от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – пожарогасене и аварийно-спасителна дейност, държавен противопожарен контрол и превантивна дейност.

Гл. инспектор Янковски повече от шестнадесет години работи по направление ДПК и ПД. През годините на неговата служба е показал отговорно отношение към работата и качествено изпълнение на поставени задачи. Проявява отговорно отношение и към допълнително възложените му задачи от ръководството. Служителят е инициативен и креативен и умее успешно да си сътрудничи с други институции.

През 2013 г. гл. инспектор Янковски е осъществявал контрол на 298 обекта, от които 45 подлежат на комплексни проверки. Основно обектите са туристически, производствени, административни и търговски. Допълнително е контролирал спазването на строително-техническите правила и норми на 69 обекта в етап на строителство и реконструкция.

През 2013 г. гл. инспектор Янковски е взел участие в 11 комплексни проверки, извършил е 257 контролни и 326 тематични проверки и една сертификационна проверка. Провел е 21 обучения, 12 инструктажа, 3 пъти е участвал в пожарогасителни действия. През 2013 год. гл. инспектор Янковски за пореден път участвува в посещения в домовете на самотни, трудноподвижни и лежащо болни хора и ги запознава с правилата за пожарна безопасност.

През годината активно участвува в обучението на Доброволното формирование към община Смолян, членовете на което успешно преминаха трите модула на обучение. Традициите на РСПБЗН – Смолян, свързани с подготовката и обучението на подрастващото поколение дават широко поле за изява на служителя. През 2013 год. гл. инспектор Благой Янковски е изнесъл 54 броя лекции по пожарна безопасност в училищата. Воден от принципа, че работата с децата води със сигурност до висока противопожарна култура и възпитание за в бъдеще, Янковски с любов, креативност и висока мотивация ръководи децата от МПО “Млад огнеборец”. В резултат на системни занятия и упорити тренировки ръководените от него младежки отряди ежегодно са първенци в областните състезания на МПО “Млад огнеборец” и представят достойно областното управление Смолян на Републиканските прегледи. През 2013 година Янковски е обучеил 52 деца от 4 младежки противопожарни отряда “Млад огнеборец”.

Мотивацията и удоволствието, с които гл. инспектор Благой Янковски работи с деца, се потвърждават и от факта, че по негова инициатива през 2013 г. в РС ПБЗН Смолян се създаде Младежки Доброволен Отряд /МДО/, в който членуват младежи от 15 до 18 годишна възраст. Под негово ръководство младежите получават теоретични и практически знания и подготовка за недопускане на пожари и борбата с тях. Обучението е съобразено и с това на доброволното формирование към община Смолян. Младежкият доброволният отряд е осигурен с екипировка и има своя емблема. Смело можем за кажем, че благодарение на неговия труд пожарникарската професия е завладяла тези млади хора.

От три години гл. инспектор Благой Янковски оказва помощ на три училища от Община Смолян, който работят по проекта на МОН “Да направим училището привлекателно място за младите хора”, програма УСПЕХ и активно се включва при реализиране на мероприятията на секциите “Млад огнеборец”.

Ежегодно служителят участва при провеждането на мероприятията, заложени в “Дестката полицейска академия”, организирана от ОД МВР – Смолян. От години гл. инспектор Благой Янковски разработва проекти и по различни програми, търси тяхното финансиране. Под негово ръководство се реализираха проектите: “Да спортуваме заедно в пожарната” – за членовете на МПО и деца с увреждания от училищата в град Смолян , “Да спортуваме заедно в пожарната -2” – разширил дейностите по първият проект. Одобрен беше проект по програма “Коменски” с училища от гр. Смолян и гр. Ялова, Турция, но за съжаление финансирането за Турция беше спряно и проектът прекратен. Служителят посети гр. Ялова по проект на програмата “Леонардо да Винчи” имаща за цел разработването на бъдещи проекти. Благодарение на проявената от гл. инспектор Благой Янковски инициативност, Община Смолян и побратимения квартал Кишпещ на Унгарската столица Будапеща провеждат ежегодно от 2005 година насам детски лагери, като до момента над 150 деца от Смолян са посетили Унгария. Децата, включени в тази инициатива, са основно от МПО и са обменили опит по линия на обучението на децата в Унгария.

Постигнатите успехи не намаляват стремежа на служителя към развитие и нови предизвикателства и постижения. През 2013г. се реализира разработения от него международен проект (той е основен координатор по проекта) „Как службите за безопасност работят с децата“ по програма „Учението през целия живот“, по секторна програма „Леонардо да Винчи“. В рамките на проекта служители от ГД ПБЗН и ОУ ПБЗН Смолян бяха на десетдневно посещение във Федерална република Германия, гр. Зул и се запознаха с дейностите по обучение на децата и доброволните формирования. Проектът е успешно отчетен в края на годината. В тази връзка Благой Янковски съвместно с Община Смолян разработва нов проект за осъществяване на международен лагер през м. август 2014 г. с деца от МПО от побратимените градове на град Смолян от Германия, Унгария и Турция. Независимо дали ще бъде одобрен проекта, община Смолян и представителите на гр. Зул, Германия ще реализират това намерение поне за двете страни.

Дейността на служителя в извън работното време също е отдадена на възпитанието и обучението на децата. Той е член на УС на Организацията на Българските скаути, която има за цел личностното развитие на децата и младежите в Българи. Янковски е отряден водач на група от 15 младежи от клуб “Родопски скаут”.

Вирни се горе