Гайдарите от Смолянско ще свирят за световен рекорд на Гинес

Гайдарите от Смолянско ще свирят  за световен рекорд на Гинес

Световен рекорд за Гинес с 333 гайди ще поставят гайдари от Смолянска област на 16 май в зала 1 на НДК.

Организатор е фондация „Изкуството да живееш”, с подкрепата на община Смолян, съобщи координаторът на фондацията по този проект Соня Драгова. Подобен световен рекорд не е поставян никога до сега и България ще първата държава, която ще го постави, обясни тя.

На мащабното културно събитие основателят на фондацията Шри Шри Рави Шанкар ще изнесе лекция за човешките ценности и живота без страх и агресия. Той е сред най-уважаваните хуманитарни дейци на нашето съвремие.

Номиниран е три пъти за Нобелова награда. В България повече от 20 000 души в 45 града са изпитали ползите, създадени от Шанкар. Повече от 4000 деца са участвали в програмата „Детство без агресия”, която възражда и развива човешките ценности в българските училища и социалните домове, казват организаторите на форума.

Очаква се на събитието в НДК да присъстват над 4000 души заедно представители на Гинес. Пред тях нашите гайдари ще демонстрират невероятния си талант и умения и ще представят не само Смолян, а и България пред света.

Фондацията благодари на Костадин Илчев, ръководителят оркестър “101 каба гайди”, който е помогнал да се съберат гайдарите. Те са от Смолян, Баните, Златоград, Широка лъка, Девин, НУФИ, Рудозем. Най-младият от тях е на 14 години, а най-възрастният ще е известният Стою Чонгаров. И малки гайдарчета са искали да се включат, но Гинес имат изисквания за възраст, поясни Драгова, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Генералната репетиция за представянето си те ще направят на 8 май от 18,30 часа на стадиона в Смолян. Нека да отидем всички да ги подкрепим, призоваха от общината.

Вирни се горе