Форум по повод десет години от членството на България в Европейския съюз се проведе в Смолян

Форум по повод десет години от членството на България в Европейския съюз се проведе в Смолян

Днес, в Смолян областният управител Недялко Славов откри втората комуникационна среща по изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 на областно ниво. Този форум се организира във връзка с Десет години от членството на България в Европейския съюз и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще се реализира през първите шест месеца на 2018-та година под девиза „Съединението прави силата”.

Славов отбеляза някои от най-съществените ползи за България от членството ни в Европейския съюз. В контекста на откритото днес туристическо изложение, той наблегна върху развитието на бранша в страната ни през последните 10 години. „Благодарение на Европейския съюз ние обновихме туристическите си атракции, подобрихме достъпа до тях, общините реализират основни политики благодарение на европейските средства, няма граници, сближаването между европейските народи е факт и това в най-голяма степен дава отражение на туризма. И аз мисля, че предстоящото председателство ще даде най-голям отпечатък върху туристическия бранш, не само, защото през тези 6 месеца много туристи ще посетят България и предвидените събития носят изключителен туристически потенциал, но най-вече за това, че страната ни има възможност да постави за обсъждане важни въпроси. Председателството не е нещо далечно от нас. То е възможност ние да поставим нашите проблеми и да търсим тяхното разрешаване на най-високо ниво, като равноправни членове на ЕС и равноправни европейци, каквито сме ние българите. Ние имаме много какво да покажем по време на Българското председателство на Съвета на ЕС – колорита на българската нация и духовното богатство на нашата страна.”

Областният управител призова присъстващите да бъдат активни в дискусията, да поставят проблеми, които трябва да бъдат разрешавани, каквато е и целта на тези комуникационна среща. В заключение, той сподели своите очаквания: „Като политическа личност с ясно изявени про-европейски възгледи, лично аз изключително разчитам на предстоящото председателство да се постави темата за преодоляването на различията между отделните региони в Европейския съюз – нещо, което е жизненоважно и за нашата област.” , след което предостави думата за приветствие на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, която е в Смолян по случай откриването на XІV-то Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”.

Приветствие към участниците в комуникационната среща отправи и заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев. Като част от управленския екип на общината, той отбеляза огромното значение на европейските програми и идващите от тях европейски средства за обновяване на градската среда, рехабилитация на стари и изграждане на нови пътища и съоръжения, за развитие на човешките ресурс и намаляване на безработицата.

Заместник-областният управител Андриян Петров презентира пред аудиторията информация за постигнатите резултатите през 10-годишното членство на страната ни в Европейския съюз и запозна присъстващите със Стратегията на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

По време на дискусията, участниците в комуникационната среща споделиха как членството на България в ЕС е променило живота им. Директори и представители от държавни институции и ведомства, учебни заведения, неправителствения сектор, граждани, които са реализирали проекти по Европейски програми, потвърдиха полезността за страната ни от членството в Европейския съюз и споделиха с всички в залата постигнатите резултати с европейско финансиране.

Вирни се горе