Физико-Технологичния факултет към ПУ „П.Хилендарски” предлага обучение по актуални,нужни на бизнеса специалности

Физико-Технологичния факултет към ПУ „П.Хилендарски” предлага обучение по актуални,нужни на бизнеса специалности

На 14 май 2018 година в сградата на Областна администрация гр. Смолян се проведе работна среща, организирана от Областния управител на област Смолян и Регионално управление на образованието в гр. Смолян. Заместник-областният управител Андриян Петров и Началникът на РУО гр. Смолян Мария Семерджиева се срещнаха с работодатели от региона, представители на Физико-технологичния факултет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Професионалната гимназия по техника и технологии “Христо Ботев”. Целта бе да се осъществи така необходимата връзка между професионалното образование и обучение и фирмите, които предлагат работни места на територията на област Смолян.

По време на дискусията присъстващите изразиха мнение, че в областта има остра нужда от технически кадри. Физико-технологичният факултет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е образователна институция, която обучава инженери в приоритетни направления за икономическото развитие на област Смолян. Затова той има подкрепата на всички държавни институции, фирми и бизнес-партньори от Смолянския регион. Доц. Кънета Паскалева, ръководител на катедра „Машиностроене и транспорт”, благодари на присъстващите за добрите взаимоотношения, за пълното съдействие и подкрепа, която оказват на Факултета. Сподели, че определеният план прием за професионално направление 5.1 Машинно инженерство е малък и няма да може да покрие нуждите на бизнеса от региона. Присъстващите работодатели се обединиха в решението да подкрепят увеличаването на приема за това направление.

Всички специалности, по които Физико-технологичният факултет към ПУ „Паисий Хилендарски” обявява прием за учебната 2018/2019 година, са актуални и гарантират успешната реализация на трудовия пазар. На студентите се предлага обучение от квалифицирани преподаватели в осъвременени лаборатории. Благодарение на добрите взаимоотношения с местни фирми възпитаниците на Факултета се учат на съвременните технологии. Студентите се реализират професионално още в процеса на обучение. Факултетът има пет катедри, които обезпечават обучението по 11 специалности от пет направления: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Физически науки; Педагогика на обучението по… Физико-технологичният факултет осигурява подготовка на пазарно ориентирани висококвалифицирани специалисти за нуждите на регионалната и  българската икономика в областта на машинното инженерство, електротехниката, електрониката и автоматиката, комуникационната и компютърна техника и енергетиката. Студентите, завършили Физико-технологичния факултет, работят като инженери и специалисти в областта на физиката, електрониката, комуникациите, лазерните технологии, ядренофизичните методи, полимерните материали и участват в усъвършенстването и разработката на нови методи за контрол и автоматизация на физични експерименти. Много от завършилите могат да работят и като учители по физика и изследователи в областта на съвременната физика и техника.

Вирни се горе