Фирми, неосъществявали дейност през 2011 г. ще подават декларации в статистика

Фирми, неосъществявали дейност през 2011 г. ще подават декларации в статистика

За улеснение на икономически неактивните фирми през отчетната 2011 год. НСИ предостави възможността да си изтеглят и разпечатат декларацията за неактивност (Приложение 12) от интернет страницата на НСИ: www.nsi.bg или да попълнят декларацията в Информационната система ”Бизнес статистика”, достъпна в интернет пространството на адрес https://isbs.nsi.bg.

Декларацията за неактивност се попълва от всички предприятия, които през отчетната 2011 година не са извършвали стопанска дейност и не са отчитали приходи и разходи съгласно счетоводното законодателство, съобщиха от пресцентъра на статистиката.

Декларация за неактивност през 2011 г. се подава единствено в Информационна система “Бизнес статистика” или в съответното Териториално статистическо бюро на хартия.

Досега фирмите без дейност представяха в ТСБ – гр. Смолян декларация (в свободен текст) от името на управителя, в която заявяваха, че не са осъществявали дейност.

През 2010 год. в област Смолян не са осъществявали дейност 894 фирми, т.е. те са били икономически неактивни. Предварително не е ясно колко са били фирмите без дейност през 2011 год.

От началото на тази година мениджърите на фирми в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите оценяват настоящата и бъдещата икономическа ситуация като попълват традиционната си бизнес анкета в интернет. Анкетирането онлайн е още една стъпка в облекчаването на бизнеса при подаване на статистически данни.

Онлайн изследването ще се провежда от колцентъра на НСИ във Варна, създаден преди провеждането на Преброяване 2011.

Досега участващите в проучването фирми попълваха анкетната карта на хартиен носител и изпращаха данните си по електронната поща в ТСБ. До 19 часа на 10 януари фирмите ще могат да попълнят анкетите по интернет. След това ще започнат телефонни интервюта за тези, които не са отговорили. Анкетирането ще приключи на 16 януари, обясниха от статистика.

Вирни се горе